Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
4 вересня 2015 року

Семінар

для голів польських організацій Житомирщини

Семінар для голів польських організацій Житомирщини «Допомога головам польських організацій в пошуку додаткових джерел фінансування організацій» відбувся 29 серпня в Польському Домі у м. Житомирі.

До участі в семінарі були запрошені голови польських громадських організацій Житомира та Житомирської області.

Мета семінару – презентація програм Євросоюзу, а також проектів щодо підтримки діяльності національних меншин, пошук інших законних додаткових джерел фінансування організацій та підтримка в адмініструванні їх діяльності.

На початку семінару учасникам представлено виступ «Фандрейзинг. Європейські програми та фонди, які підтримують проекти в Україні». Учасники мали можливість дізнатися що таке «Фандрейзинг» та щодо основних джерел фінансування проектів (фандрайзингової діяльності). Також, подано інформацію про найбільші у світі донорські організації, європейські програми та фонди, які підтримують проекти в Україні. Найбільше учасників семінару зацікавила інформація щодо європейських програм, які спрямовані на розвиток та підтримку саме національних меншин, а саме: програми Верховного комісару у справах національних меншин ОБСЄ; загальні програми ЄС в Україні; Організація по захисту національних меншин (Minority rights group) та ін.

До участі в семінарі також були залучені незалежні експерти в сфері права та бухгалтерського обліку, які мали заплановані виступи під час семінару. Також, експертами в ході семінару надавалися головам польських громадських організацій розширені консультації в сфері права та бухгалтерського обліку.

З доповіддю «Порядок написання та основні аспекти грантових заявок. Юридична підтримка діяльності громадських об`єднань та адміністрування проектів» виступив виконавчий директор громадської спілки «Рада громадських ініціатив» з Києва Рустам Рінатович. Ділячись власним досвідом по написанню грантових заявок до Європейських фондів і не лише, пан Рустам зупинився докладніше на порадах щодо пошуку ідей проектів та основних концепціях, докладніше зупинився також на етапах оформлення проектної заявки з метою уникнення помилок при написанні тощо.

Головний бухгалтер підприємства, консультант з питань фінансової звітності громадських об`єднань (м. Житомир) Олександр Герасимчук з виступом «Фінансова (бухгалтерська) звітність діяльності організації. Бюджетно-складова проектної заявки. Фінансова звітність за проектами» розповів про правильність ведення бухгалтерії, фінансової звітності. Докладно розповів про те, яка є звітність і в які періоди вона подається. Це також була цікава та вкрай важлива тема для учасників, багато хто з голів мали можливість отримати кваліфіковану консультацію по веденню звітності своєї організації в ході тривалого спілкування із спікерами після їх доповідей тощо.

На закінчення семінару учасникам було роздано анкети, де вони мали можливість зазначити рівень проведення семінару, важливість вибраної теми та, відповідно, свої пропозиції і уваги. Варто відмітити, що більшість учасників зазначили, що подібні семінари є дуже актуальними і їх необхідно проводити і в подальшому.

Даний проект дофінансовано з коштів отриманих від Міністерства Закордонних справ в рамках конкурсу реалізації завдання «Співпраця з Полонією і Поляками за кордоном в 2015 році» за підтримки Фонду «Допомога полякам на Сході», а реалізований організацією «Польський студентський клуб».

Актуально —>


Ваші коментарі