Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
4 серпня 2011 року

ЗВІТ за 2011 рік

з діяльності Студентського польського клубу в Житомирі

Презентація збірки поезій пані Ярослави Павлюк «З вірою і любов`ю»

15 травня 2010 року в Польського Домі відбулася зустріч з нагоди презентації збірки поетеси Ярослави Павлюк «З вірою і любов`ю». Організаторами зустрічі виступили – Студентський польський клуб і Польський Дім у Житомирі.

Думками, почуттями щодо її творчості поділилися учасники презентації. З гостей виступили Світлана Сластухіна, Юрій Багінський, Станіслав Пультер, Антон Лісовський, Мирослава Старовєрова, Стефан Кур`ята, Ірина Першко та інші.

На презентації були присутні голови польських громад і осередків, викладачі і студенти вищих навчальних закладів Житомира.

II Літній табір польської мови та культури

Організація ІІ літнього табору польської мови та культури для учнів, ми розпочали ще в квітні з надіслання інформації про табір та умов участі в ньому. До шкіл з викладанням польської мови та польських організацій області надіслали Регламент конкурсу (кандидати на участь повинні були надіслати мультимедійну презентацію історії своєї «маленької Батьківщини» та історію родини). 10 червня правління клубу з числа 22 кандидатів обрали 15 кращих робіт, авторів яких запросили до табору.

Для участі в таборі були залучені й члени клубу, які допомагали в організації та проведенні екскурсій, поїздок, інтеграційних зустрічей, постачали продукти харчування, цілодобово піклувалися про гостей табору в гуртожитку Житомирської філії КІБІТу.

Для занять з польської мови та культури були запрошені викладачі з кафедри Інтеркультурних навчань Центрально-Східної Європи Варшавського Університету (з нею ми налагодили співпрацю в серпні 2010 року). Цього року плануємо підписати угоду про співпрацю між кафедрою і клубом. Приїзд представників кафедри був першим кроком у налагодженні співпраці. Загалом у літньому таборі взяла участь 21 особа.

Заняття з польської мови та культури, згідно авторської програми, проводила Пауліна Зайонц – викладачка і аспірантка кафедри Інтеркультурних навчань Центрально-Східної Європи Варшавського університету та студентка кафедри Ілона Блящак. Заняття проводилися у двох групах – для початківців і заавансованих. Програма містила вивчення історії та сучасності Польщі, її видатних діячів, польсько-українських відносин у різні часи. Не оминули увагою «складні питання» нашої спільної історії – Катинського злочину, вбивства на Волині. Окремим блоком вивчали культуру Польщі.

Згідно з екскурсійним планом відвідали Житомир, Бердичів, Новоград-Волинський і Довбиш. У Новограді-Волинському зустрілися з головою Товариства поляків ім. Юліана Люблінського пані Вікторією Шевченко, яка розповідала про історію поляків на Звягельщині, діяльність товариства.

У Довбиші учасники мали можливість зустрітися з найстаршими місцевими поляками, покласти квіти і запалити свічки до меморіалу жертв репресій в Санктуаріум Матері Божої Фатімської, відвідали кладовище жертв голодомору 1932-1933 рр.

В останній день табору учасники представили домашні завдання – історію «малої Батьківщини» і родини. Для молоді це було найцікавішим, тому що містило можливість познайомитися з долею польських сімей Житомирщини, доторкнутися до життя дідів і прадідів, замордованих «будівництвом соціалізму». Представляючи історію родин, учасники відновляли власні «генеалогічні дерева», розшукували фото предків.

На урочистому закритті табору виступила директор ЖФ КІБІТ пані Ірина Саух, яка безоплатно надала приміщення для занять та інтеграційних зустрічей, і розмістила в гуртожитку Інституту 18 учасників табору. Табір відбувся завдяки підтримки Фундації «Допомога полякам на Сході».

Освітній виїзд «Слідами великих поляків України»

План виїзду опрацювали таким чином, щоб побачити місця діяльності видатних співвітчизників, підготувати наукові реферати, відвідати місцевості, пов`язані з маловідомими постатями, якими пишається польський народ.

Ми відвідали Вінницьку, Хмельницьку, Чернівецьку, Тернопільську області. Загалом у виїзді взяло участь 15 членів організації. Виїзд відбувся завдяки підтримки Фундації «Допомога полякам на Сході».

Стажування та практики

Наталія Михайловська та Маргарита Рудківська (студентки, спеціальність «Менеджмент туристичної індустрії», ЖФ КІБІТ) відбули 4-тижневе стажування в туристичній фірмі «ТРІАДА» (липень, вересень 2011, Варшава). Стажування реалізовано завдяки підтримки Фундації «Семпер полонія».

Олександра Людвіцька і Юлія Морозюк були учасницями Літньої школи польської мови і культури (3-16 липня 2011, Краків). Організатор проекту – Товариство «Спільнота польська», відділ у Кракові.

Валерія Крушельницька і Анна Прищепа брали участь в IV етапі «Економічні стажування» (23-30 липня 2011 року, Варшава). Організатор проекту – Фундація «Семпер Полонія».

Олександра Людвіцька і Оксана Конопляста брали участь в міжетнічному семінарі «Арка» (липень, Яремча). Організатор проекту – Федерація польських організацій в Україні.

Конкурс для учнів «Польські імена Української землі». «Польські туристичні маршрути в Україні»

Для збереження пам`яті про видатних поляків, пов`язаних з територією сучасної України, та популяризації серед молоді інформації про польську національну спадщину в Україні, ми зорганізували серед учнів 8-11 класів конкурс «Польські імена Української землі» та «Польські туристичні маршрути в Україні». 

В липні-серпні спільно із Генеральним консульством РП у Вінниці було опрацьовано регламент конкурсів.

I місце в конкурсі «Польські імена Української землі» зайняла Наталія Тарасюк (учениця гімназії № 17, м. Вінниця), яка представила реферат на тему життя і діяльності польського агронома Яна Овсінського, уродженця Поділля.

II місце отримала Анна Галабурда (учениця ліцею № 15, м. Бердичів) за розповідь про життя і діяльність Ігнація Яна Падеревського.

III місце зайняв Тадеуш Боровський (учень школи № 36, м. Житомир) з роботою про Ярослава Домбровського.

Спеціальну нагороду отримала наймолодша учасниця (учениця 8 класу гімназії №23, м.Вінниця) Вікторія Білошицька за повідомлення про життя і творчість поета Стефана Вітвіцького.

Дипломами учасника відзначені Віталій Боровський (школа № 36, м. Житомир) за презентацію постаті Ігнація Яна Падеревського та Ян Тишковський (школа № 36, м.Житомир), з роботою про Юліуша Словацького.

Конкурс відбувся за підтримки Генерального консульства РП у Вінниці.

Круглий стіл «Доля родини – історія народу»

Ідея проведення круглого столу «Доля родини – історія народу» виникла у 2010 році під час проведення літнього табору для дітей польського походження у Довбиші. Діти і молодь протягом кількох днів зустрічалися і проводили бесіди з польськими родинами, багато поколінь чиїх здавна оселялися тут.

За проведення літнього табору ми побачили неодмінну потребу гучноголосо розповісти про долю поляків нашого регіону за допомогою зустрічей, круглих столів, наукових семінарів. Для збереження спогадів ще живих свідків злочинів комуністичного режиму, історичної правди для наступних поколінь, ми 29 листопада 2011 року провели круглий стіл «Доля родини – історія народу».

У вересні дослідницька група Житомирської філії КІБІТу приїхала в Довбиш для проведення польових досліджень. Спільно із головою Товариства поляків ім. Івана Павла II, паном Стефаном Кур`ятою обрали п`ять сімей, доля яких найбільше зацікавила студентів. Протягом двох днів студенти зустрічалися з ними, опрацьовували інформацію, переглядали домашні архіви, сімейні фотографії.

Загалом участь в заході взяли близько 150 осіб – студенти і викладачі ЖФ КІБІТ, учні і вчителі Довбиської школи, місцеві мешканці, представники органів влади, представники родин, яким присвячували виступи.

Круглий стіл відбувся за підтримки Фундації «Допомога полякам на Сході».

Стипендії

Стипендіатами Фундації «Семпер Полонія» стали 6 членів організації: Наталія Михайловська, Юлія Новіцька, Олександра Людвіцька, Христина Рудницька, Богдан Багінський, Інга Антоненко.

Інтернет сторінка

Завдяки допомозі Фундації «Допомога полякам на Сході» у вересні була створена Інтернет-сторінка клубу.

Співпраця

У серпні ми організаційно сприяли дослідницькій групі Товариства «Спільнота польська» в реалізації дослідницького проекту щодо польських організацій і шкіл з викладанням польської мови в Україні.

Актуально —>


Ваші коментарі