Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
7 листопада 2023 року

КЛУБ СЕНЬЙОРА

у Житомирі

Триває наш проєкт «КЛУБ СЕНЬЙОРА: В УМОВАХ ВІЙНИ ТРИМАЙМОСЯ РАЗОМ».

Цього разу пані Наталія Місяць, в рамках зустрічі, говорила про полонізми в поетичній та епістолярній спадщині Лесі Українки. Як говорила пані Наталіє, місце народження Лесі Українки, її родинне оточення, володіння багатьма європейськими мовами, у тому числі й польською, спілкування з письменниками, громадськими та культурними діячами західних регіонів України пояснює наявність значної кількості полонізмів у її літературній та епістолярній спадщині. Полонізми простежуються на фонетико-графічному, лексико-семантичному, словотвірному та граматичному рівнях. Ці слова не засмічують мови поетеси, а, навпаки, роблять її більш виразною, справляючи неповторне враження від надзвичайно ерудованої, освіченої, неординарної особистості. Дякуємо пані Наталії за дуже цікаву тему зустрічі. Дякуємо директору Польського Дому у Житомирі пані Ірині Першко за можливість зустрітися в стінах Польського Дому!

А в неділю на чолі з місцевим відомим краєзнавцем паном Сергієм Собчуком відбулася чергова наша екскурсія містом під назвою «Відомі та менш відомі місця Житомира, пов`язані з польською історією, частина 2». Цим разом ми пройшли вулицею Великою Бердичівською, пізнаючи її історію, історію, пов`язану з польською культурою. Наш маршрут пролягав повз будинок, де проживав Валентин Грабовський (1937-2004), відомий журналіст, перекладач, письменник, який активно займався відродженням полонійного руху на Житомирщині під кінець 80-х років. Біля таблиці, що знаходиться на фасаді будинку, де він жив, поклали квіти та хвилиною мовчання вшанували його пам`ять. Дуже дякуємо пану Сергію за цікаву екскурсію вулицями нашого міста. Велика вдячність нашим Збройним Силам України за спокійне небо та кожен день життя!

«Конкурс для польських організацій – Regranting» фінансується Канцелярією Прем`єр-міністра в рамках конкурсу Полонія та поляки за кордоном 2023. Проект реалізується обласною громадською організацією ГО «Студентський польський клуб» за підтримки Товариства «Спільнота Польська».

Актуально —>


Ваші коментарі