Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
23 жовтня 2023 року

Пам`яті

Ярослави Павлюк

22 жовтня 2023 року відійшла у вічність наша відома землячка Ярослава Павлюк – поетеса, вчителька польської мови, громадська діячка.

Пані Ярослава Павлюк народилася 5 червня 1932 року в Бродах на Львівщині в польсько-українській родині. У 1944 році опинилася в Німеччині, де вона провела дуже важкий час. Пані Ярослава завжди з болем згадувала перебування у німецькі родині, але ці страждання зробили її стійкою перед труднощами, твердою у своїх рішеннях і діях. Після повернення на батьківщину, її родина постраждала від радянської влади за віру та патріотичні переконання.

Ярослава Павлюк здобула освіту у Львівському педагогічному інституті. У 1970-х роках приїхала працювати на Житомирщину в Любар. Вона працювала журналістом, а також заробляла викладацькою діяльністю аби утримати неповнолітню дитину.

З 1990-х років пані Ярослава розпочала активну громадську діяльність з відродження польськості – очолила Любарський осередок Спілки поляків України. Також працювала вчителем польської мови в Любарі та селі Філінці.

Найбільшою пристрастю пані Ярослави Павлюк протягом багатьох років була поезія. Щодня борючись із важкою хворобою, вона завжди сумлінно працювала і ніколи не полишала творчості. Навіть в останні місяці життя, вже знерухомлена (у 2022 році втратила ноги), писала вірші.

Результатом її праці стали десятки виданих поетичних збірок, перекладів і щоденників. Творчість Павлюк відображала трагізм її долі, а також трагізм долі її народу. Її остання збірка була присвячена Героям, які захищають Україну від російської агресії.

Молимося за вічний спокій її душі...

Інформація на підставі: https://dompolski.zt.ua/odeszla-jaroslawa-pawluk/

Актуально —>


Ваші коментарі