Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
23 січня 2020 року

Річниця

Січневого повстання

21 січня, напередодні 157-ї Січневого повстання, Дамян Цярцінський, Генеральний консул РП у Вінниці, разом з представниками польських організацій вшанував пам`ять польських героїв житомирської області, що поховані на старому польському кладовищі у місті Житомирі.

Було покладено квіти до пам`ятника повстанця Ксаверія Ручінського. Консул наголосив на участі поляків житомирської області в Січневому повстанні та розповів історію останнього повстання за незалежність у XIX столітті. Нагадаємо, що землі східного Полісся були важливою ареною бойових дій під час Січневого повстання, яке було найбільшим спільним повстанням поляків, українців та литовців проти Російської імперії у XIX столітті.

Цього ж дня, у костелі святого Вацлава у Житомирі генеральний консул приєднався до урочистого освячення меморіальної дошки, присвяченої прелату Людвіку Камілевському, який помер рік тому. Встановлення дошки, польською мовою, це спільна ініціатива парафіян та нинішнього священика, Віктора Маковського. За величезний внесок отця Камілевського, в т.ч. у відновленні багатьох католицьких костелів у Львові, на Волині та у Житомирській області, на прохання Генерального консульства РП у Вінниці, він був нагороджений відзнакою Міністра культури та національної спадщини РП Glora Artis у 2011 році. Єпископи Леон Дубравський та Ян Пурвінський разом провели пам`ятну месу.

Генеральне консульство РП у Вінниці

Актуально —>


Ваші коментарі