Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
12 вересня 2019 року

НАЙДОВШІ

НАЦІОНАЛЬНІ ЧИТАННЯ

7 вересня у Новограді-Волинському в Державному музеї Родини Косачів відбулося 8-е Національне читання під почесним патронатом Президентської пари Республіки Польща.

Цього року зібрано тексти до читання під назвою «Польські новели». Президентська пара запропонувала до читання вісім польських новел, зокрема твори таких письменників: Марії Конопницької, Елізи Ожешкової, Болеслава Пруса, Владислава Станіслава Реймонта, Генріка Жевуського, Бруно Шульца, Генріка Сенкевича та Стефана Жеромського. Під час акції, що була організована в Новограді-Волинському, прочитано фрагменти семи новел. Новели читали: учні суботньої школи імені Ядвіги Якубовської, члени польського товариства імені Юліана Люблінського, члени польського товариства «Полонія  Звягельщизни» з Новограду-Волинського, члени Романівського культурно-просвітницького товариства, слухачі Польського Дому у Житомирі, студентами «Студентського польського клубу» та студентами факультету міжнародних відносин Острозької академії.

На заході були присутні консули Йоанна Шеліга та Бартош Шеліга, заступник начальника управління культури пані Олеся Адамович.

Національні читання розпочалися з полонезу у виконанні дитячого танцювального колективу «Веселка», далі всі прослухали відео звернення Президентської пари. Після гарної і урочистої промови президента Польщі Анджея Дуди та першої леді Польщі Агати Корнхаузер-Дуди, з теплою промовою до всіх присутніх у залі музею звернулася консул Йоанна Шеліга.

У неділю, 8 вересня відбулася друга частина Національних читань у м. Чуднів.

Після літургії члени кількох польських організацій, зокрема директор Польського дому у Житомирі Ірена Першко, голова Польського студентського клубу Валентина Юсупова, керівник культурно-просвітницького товариства у Романові Ольга Мичківська та голова польського товариства імені Юліана Люблінського у Новоград-Волинському Вікторія Шевченко прочитали в францисканському костелі один із творів, запропонованих для цьогорічного читання президентською парою Польщі, а саме твір «Сава» зі збірки оповідань «Pamiątki Soplicy», автором якої є Генрік Жевуський.

Після читання новели, парафіяни з великим задоволенням ділилися з нами цікавою інформацією та спогадами про Генріка Жевуського. У своїх спогадах вони говорили, що завдячують своєму землякові, Івану Савчуку, що написав книгу «Генрік Жевуський – велич і гіркота слави», яка описує життя та творчість великого польського письменника, що жив і працював у Чуднові.

Генрік Жевуський народився у Славуті, але жив, творив, помер і був похований у Чуднові. Звідси ідея прочитати «Саву» у цьому місті та вшанувати пам`ять польського письменника...

Дякуємо усім парафіянам, мешканцям міста та настоятелю парафії о. Юстину, за теплу зустріч, прекрасну атмосферу і звичайно за те, що разом із нами приєдналися до великої польської родини.

Організатором Національного читання є польське товариство імені Юліана Люблінського у Новограді-Волинському. Співорганізатори – Польський дім у Житомирі та Студентський польський клуб.

Ця акція відбулась у рамках проекту «Велика польська родина» за підтримки Сенату RP за посередництвом Фонду «Свобода і демократія».

Актуально —>


Ваші коментарі