Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
9 жовтня 2018 року

Монюшко

в куточках світу

7 жовтня в Житомирській обласній філармонії відбувся унікальний концерт творця польської опери Станіслава Монюшка «Монюшко, «Сука» і «Козак».

Концерт відкрив польський піаніст Ярослав Домагала полонезом Фіс-Дур. Далі до всіх присутніх звернувся ініціатор та головний організатор концерту, пан Олександр Чайковський-Ладиш, який коротко представив основні цілі проекту «Монюшко в різних куточках світу». Цей проект є ініціативою Фонду POL CAN ART, метою якого є популяризація творчості Станіслава Монюшка у всьому світі. У рамках проекту в Україні заплановано 5 концертів у таких містах як: Київ, Вінниця,  Житомир, Івано-Франківськ та Тернопіль. У Житомирі концерт відбувся у співпраці з Польським домом.

Концертна програма включала в себе арії, пісні та інструментальні композиції з величезного доробку композитора у виконанні артистів з Польщі та України.

В академічну частину концерту увійшли пісні С. Монюшка у виконанні українських артистів – Наталії Коваленко, Єлизавети Ліпітюк, Сергія Бортника, а також польських артистів – Віктора Ковальського і Олександра Чайковського-Ладиш під акомпанемент Ярослава Домагали. Виступ кожного артиста викликав бурхливі оплески глядачів. А глядачі прибули з Новоград-Волинського, Мар`янівни, Биківки, Романова.

Інструментальна група «Рідні наспіви» під бурхливі оплески відкрила другу частину концерту.

Далі на сцені з`явилася головна героїня проекту – «Білгорайська сука». Це унікальний струнний інструмент, популяризацією якого в Польщі і в усьому світі займається композитор, суперінструменталіст, професор Краківської музичної академії - Марія Помяновська. Вона представила інструмент публіці та виконала дві чудові п`єси С. Монюшка, викликаючи неперевершені емоції у глядачів.

Остання частина концерту – спектакль відомих арій Станіслава Монюшка з опери «Жахливий двір», що також викликало бурхливі оплески.

Дякуємо ініціаторам проекту та артистам, які вразили публіку Житомирщини досконалим виконанням класичних творів польської музики Станіслава Монюшка.

Проект «Монюшко в різних куточках світу» реалізовується завдяки підтримці Сенату РП у рамках опіки над Полонією і Поляками за кордоном.

 Польський дім у Житомирі

Актуально —>


Ваші коментарі