Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
14 липня 2018 року

Поляки з Німеччини

в Житомирі

9-11 липня на Житомирщині перебувала делегація з 45 представниками німецької полонії в рамках проекту «Історично-освітній виїзд «Шляхами поляків на Волині та Київщині». На Житомирщині група відвідала Довбиш, Радомишль, Житомир та Бердичів.

У Довбиші подорожуючих зустрічав настоятель парафії Божої Матері Фатімської, отець Вальдемар Павелець. Екскурсія Житомиром розпочалася з відвідування костелу Святої Софії. Про історію святині розповідав о. Ришард Карапуда – капелан поляків Житомирщини. Приємним сюрпризом стала зустріч з єпископом Яном Пурвінським, який поділився спогадами про свою священицьку роботу в Берліні.

Далі група відвідала Польський Дім, де  директор, Ірина Першко, розповіла про його  діяльність. Своїм досвідом роботи з польською громадою в Житомирі поділилися  Валентина Юсупова (голова «Польського Студентського Клубу») та Наталія Іщук (голова «Союз Польської Шляхти»).

Спільною молитвою біля пам`ятної дошки поляки з Німеччини вшанували пам`ять Леха Качинського та всіх жертв Смоленської катастрофи. А коротку прогулянку польським Житомиром провела Наталя Іщук.

Наступного дня отець Ришард Карапуда супроводжував групу під час екскурсії римо-католицьким цвинтарем в Житомирі – одним з найбільших католицьких цвинтарів, який розташований на колишніх східних територіях Речі Посполитої. У той момент на цвинтарі відбувалися упорядкувальні роботи, які виконувала група волонтерів з Польщі в рамках проекту «Могилу прадіда рятуймо від забуття». Унаслідок такої зустрічі, поляки з Німеччини  надали кошти на реноваційні роботи.

Проект «Історично-освітній виїзд «Шляхами поляків на Волині та Київщині» дофінансовано Фондом «Допомога Полякам на Сході» за підтримки Канцелярії Сенату РП. Учасники проекту – викладачі історії та польської мови, молодь з польських шкіл у Німеччині та члени полонійних організацій. Метою поїздки було пізнання історії та вшанування тих, хто загинув у боротьбі за збереження кордонів Другої Речі Посполитої, а також налагодження співпраці між польськими громадами Німеччини та України. Траса виїзду проходила через Луцьк, Дубно, Рівне, Новоград-Волинський, Довбиш, Житомир, Бердичів, Білу Церкву, Фастів, Буковину, Київ.

Актуально —>


Ваші коментарі