Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
26 листопада 2017 року

Конкурс

«Хто ми є II»

З нагоди Дня Незалежності Польщі, 23 листопада в Польському домі у Житомирі зорганізовано інтелектуальний конкурс «Хто ми є ІІ». В конкурсі взяли участь 20 осіб: слухачі курсів польської мови при Польському Домі у Житомирі та члени організації «Студентський польський клуб».

«Бог, гонор, Батьківщина» – це патріотичні слова для майже усіх Поляків, слова, які означають вірність і відданість. А що означають ці слова для нас, Поляків, що проживають поза межами Польщі? Що означає для нас свобода, відповідальність, гідність, демократія, толерантність, гуманізм? З метою розуміння і зміцнення почуття національної ідентичності; пізнання історії Польщі, що сплетена тісно з історією нашої країни; визначення своє ролі як Поляка в країні, якій проживаємо, організовано інтелектуальний конкурс «Хто ми є».

Конкурс поділено на дві частини: І – теоретична, яку проводила психолог-консультант, викладач Житомирського державного університету імені Івана Франка – Оксана Шмиглюк.

Під час теоретичної частини конкурсу у своєму виступі «Етнічна самосвідомість: роль етнічних стереотипів та цінностей у процесі розвитку» пані Оксана розповідала про стереотипи, найбільш характерні риси польської національної ідентичності. Також, було представлено результати студентських досліджень, які були проведені як в Польщі, так і в Україні, в рамках магістерської роботи «Образ поляка в свідомості представників польської національності». Також учасники конкурсу мали можливість працюючи в групах, описати риси, які найбільше характеризують Українців, Німців, Поляків і Білорусів.

ІІ частина конкурсу – практична. Всі учасники, що приймали участь в конкурсі були поділені на чотири групи (дві групи представляли Польський Дім у Житомирі, інші дві –Клуб). Кожна з груп мала час опрацювати та представити свої творчі роботи, де містилася інформація щодо цінностей поляків, найголовніші історичні події Польщі та відомих осіб, які творили Польщу як Державу, Поляків – як Націю.

Після закінчення презентацій робіт, учасникам конкурсу запропоновано перегляд короткого фільму про Поляка з Житомира, пана Франца Бржезицького. Пан Франц народився 1924 року в Житомир, помер 4 серпня 2017 року (також у Житомирі). Його батька в 30-х роках розстріляно, а маму вивезено до Сибіру. В 16 років пан Франц разом зі своїми колегами створив молодіжну анти німецьку організації. В 18 років його арештовано і вивезено до концентраційних таборів Майданек, Gross-Rosen i Leitmeritz. Після визволення з табору Leitmeritz пан Франц вирішує повернутися до дому. Пізніше арештований НКВД, однак втік з в`язниці. В 1950 році його знову арештовано і на 10 років засуджено. Після смерті Сталіна пана Франца звільнено і виправдано.

Після перегляду фільму, журі конкурсу оголосило результати. I i IV місця отримали групи, котрі представляли «Студентський польський клуб». ІІ і ІІІ місця – групи Польського Дому у Житомирі. Кожен учасник отримав диплом відзнаки та участі в інтелектуальному конкурсі з нагоди Дня Незалежності Польщі «Хто ми є ІІ» та отримали подарунки надані Генеральним Консульством Польщі у Вінниці.

Організаторами конкурсу виступили: Польський Дім в Житомирі та «Студентський польський клуб». Подарунки для учасників конкурсу були надані Генеральним консульством РП у Вінниці. Висловлюю щиру подяку всім учасникам за участь в конкурсі, а Консульству РП у Вінниці – за підтримку в реалізації даного проекту!

Юлія Новіцька

Студентський польський клуб у Житомирі

Актуально —>


Ваші коментарі