Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
31 липня 2017 року

Екскурсія

печерами Тернопільської області

З 24 по 27 липня спільно зі Студентським польським клубом у Житомирі та гуртком «Спортивний туризм» Радомишльської Станції Юних Техніків зорганізовано екскурсію системами печер Млинки, що знаходяться в Тернопільській області. Участь в екскурсії взяли 10 учасників: діти і молодь віком 8-16 років.

Учасники проекту мали можливість ознайомитися із двома печерами, що входять по системи печер, а саме печерою «Оптимістична» та «Вертеба».

Першою печерою, яку відвідала група, була печера «Оптимістична». Вісім годин під землею. Всі дуже стомилися, але отримали величезну кількість вражень і задоволення.

Печера «Оптимістична» занесена до Книги рекордів Гіннеса як найдовша у світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії та п`ята за довжиною серед печер світу. Сумарна довжина її ходів становить понад 250 км. В ній трапляються сталактити, освіти, геліктити. Печера складається з 10 відносно ізольованих районів, зв`язаних між собою одним або кількома ходами. Печера до кінця не розвідана, дослідження в ній ще триває.

На наступний день нашої екскурсії ми виїхали до печери «Вертеба», яка належить до найбільших печер у Європі та довжина підземних ходів якої – 9021 м. У печері «Вертеба» діє єдиний в Україні підземний музей трипільської культури. За кількістю та науковою вартістю знахідок «Вертеба» не має собі рівних на Поділлі. Знайдені у «Вертебі» археологічні матеріали зберігаються у музеях Борщева, Варшави, Відня, Кракова, Львова, Тернополя.

Нам вдалося бути присутніми на розкопах і наочно бачити, як працюють археологи в цій печері. До речі, науковці були не тільки з України, а також з Англії та Сполучених Штатів Америки. Екскурсія гротами печери тривала 1.5 години. Дуже цікава розповідь гіда про печеру не залишила нікого байдужим.

            А вечорами, ночувавши в палатному містечку на березі річки Дністер, при вогнищі молодь з задоволенням ділилася враженнями з побаченого і почутого. А також мали можливість пізнавати не лише українську історію, але й історію і культуру Польщі. Молодь ділилася досвідом, інформацією про визначні місця міст Польщі, а саме Варшави, Ольштина, Вроцлава.

Метою організації проекту є патріотичне виховання молоді, інтеграції молоді, пізнання історії України та Польщі.

Велика подяка за організацію і підтримку в реалізації проекту Студентському польському клубу та фонду «Допомога полякам на Сході» за можливість поєднання активного відпочинку з культурно-історичною програмою. Також подяка президентові Львівського спелеоклубу «Циклоп» пані Наталії Юдіній, яка була нашим гідом, проводила екскурсії печерами. Все це різноманіття барв відчуттів та спогадів про справжню пригоду залишиться в нашій пам`яті.

Проект реалізовано в рамах опіки Сенату Речі Посполитої над Полонією і Поляками за кордоном.

 

Антон Ніколаєв, керівник гуртка «Спортивний туризм»,

член «Студентського польського клубу»

 

 

Актуально —>


Ваші коментарі