Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
17 липня 2017 року

XI Полонійна

зустріч з Сучасною історією

З 3 по 12 липня 2017 року Інститут Національної пам`яті (ІНП) у Варшаві організував для вчителів-полоністів XI зустріч з Сучасною історією.

У проекті взяли участь вчителі з усього світу: Бельгії, Ірландії, Франції, Литви, Канади, Росії, Тунісу, України, США.

Учасникам зустрічі читали лекції про польський шлях до незалежності відомі професори, доктори історичних наук. Лекції стосувалися політичної ситуації в Польщі в міжвоєнний період, творців польської незалежності, створення польського підпілля, німецьких і радянських репресій проти поляків під час Другої світової війни, «проклятих солдатів», катинського розслідування, суспільного опору проти комуністичної влади і солідарності – громадський рух, який знищив комуністичну владу.

Також відбувся семінар щодо підготовки до проведення цікавих занять з дітьми і молоддю, дискусійний оксфордський турнір та екскурсії до музеїв «Проклятих солдат» і «Політичних в`язнів», «Катинський музей», архів IPN, Повонзьке кладовище (штаб-квартира «L») – місце поховання політичних в`язнів, де тепер працює Пошукове бюро з метою ідентифікації IPN. Учасники дивилися тематичні фільми та знайомилися з полонійними проектами на 2018 рік. Також відвідали Королівські лазні, Старе місто у Варшаві, Ражин і Фаленти, де відбулася битва в 1794 році під час повстання Костюшки.

Учасники мали можливість представити свої презентації пам`ятних місць, пов`язаних з польською історією, зокрема тих місць, де вони живуть. Вчитель польської мови і історії Польщі Студентського польського клубу Юлія Новіцька розповідала про Мархлевщину (1925-1935 р.).

Після закінчення зустрічі учасники отримали сертифікат про закінчення курсу «Полонійна зустріч з сучасною історією», а також матеріали для подальшої роботи та подальшого знайомства з історією Польщі, проведення лекцій, а також різні освітні та розвиваючі ігри, настільні ігри, карти та книги.

Від імені всіх учасників дякую працівникам Інституту національної пам`яті і лекторам за досвід і організацію зустрічі, а особлива подяка пані Ользі Тумінській, координатору зустрічі, яка була з нами від самого початку і до кінця.

 

Юлія Новіцька

Актуально —>


Ваші коментарі