Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
28 липня 2017 року

У Варшаві відбувся

фінал VIII едиції конкурсу «Бути поляком»

7 липня в бальній залі Королівського замку у Варшаві відбувся фінал VIII едиції конкурсу «Бути поляком». Серед запрошених на гала-концерт був член Студентського польського клубу Нікіта Юсупов. Тема конкурсної роботи Нікіти – «Будуємо польський музей у Вашій країні. Будучи координатором однієї з кімнат, як її облаштуєте/літературний твір?».

Теми цьогорічного конкурсу були зосереджені навколо повсякденного життя поляків у еміграції, їх діяльності, спрямованої на зміцнення польської культури та її представлення в країні проживання. На конкурс надійшло 1456 робіт з усього світу. Конкурсні роботи приймалися у художній, літературній та мультимедійній формах. Серед конкурсних робіт журі визначило переможців конкурсу та відзначених учасників.

Переможців та відзначених учасників конкурсу було запрошено на урочистий гала-концерт та перебування у Польщі (5-9 липня 2017 р.), і тільки переможців – на тур «Слідами польськості» (9-15 липня 2017 р.).

Запрошені на гала-концерт гості з`їхалися 5 липня до Варшави з усього світу. Організатори запланували дуже цікавий та активний відпочинок. 6 липня учасники  конкурсу відвідали Сейм РП, де відкрилася виставка робіт учасників конкурсу в 2010-2017 рр. Зустріч організувала депутат Джоанна Фабісяк, яка провела екскурсію Сеймом, розповіла про історію будинку та відповідала на різні запитання. Запланована «Лекція історії» відбулася в залі ім. Конституції 3-го Травня. 

У другій половині дня учасники вирушили до Музею війська польського. Польські військові традиції та військові облаштунки кількох століть – це те, що учасники мали можливість побачити в Музеї війська польського в Варшаві. З інтересом група ознайомилася з історією будинку Ромуальда Траугутта, який був розташований на річці Вісла, поруч із сучасним музеєм.

Як виглядає студія радіо, що таке атомний годинник та в чому полягає робота журналістів та інших працівників радіо, учасники дізналися під час візиту до Радіо ZET та Антирадіо. Крім того, вони дізналися як проводять програми у прямому ефірі, маючи можливість представитись аудиторії Антирадіо.

Королівський замок у Варшаві вітав усіх учасників, гостей та батьків фіналістів 7 липня. На початку з вітальним словом виступили організатори конкурсу. Під час гала-концерту учасники отримали польські прапори та манускрипт національного гімну. Ляльковий театр «Гулівер» представив найкращі польські легенди. Гала-концерт  продовжив виступ Зразкового художнього ансамблю Війська польського з патріотично-історичною програмою «Як білі орли».

8 липня, у суботу, гості відвідали Саксонський сад, Могилу Невідомого Солдата та Театральну площу. На території спортивного японського центру BUDOJО учасники ознайомилися з японською традицією стрільби з лука та битви на мечах. Дізналися, як проходить навчання з дерев`яними мечами, та дивилися фільм, що показує бій на світлових мечах. У монгольській юрті слухали розповіді пана Роберта про принципи побудови цього типу наметів і культурних подій, що тут відбуваються.

Учасники також відвідали Королівські Лазенки, палац на воді, білий будинок, китайський сад, голландський сад при старій оранжереї та амфітеатр.

Додатково для переможців у рамках конкурсу була запланована подорож «Слідами польськості» (9-15 липня 2017 року). Програма туру передбачала відвідування наступних міст: Варшава, Вадовіце, Краків, Величка, Ченстохова, Гнєзно, Острув-Ледницький, Торунь, Гданськ, Мальборк.

Конкурс «Бути поляком» реалізується з метою більш глибокого розуміння і зміцнення національної ідентичності та розвитку соціально-патріотичного свідомості дітей і молоді, що живуть за межами польських кордонів.

«Конкурс «Бути поляком» не вдалося б розповсюдити по всьому світу, не маючи численних друзів. Завдяки вже покійному голові Товариства «Спільнота польська» Лонгіну Комоловському, який з першої едиції бачив сенс та потребу в реалізації конкурсу. Він розумів потребу Полонії і поляків на сході та намагався в силу своїх можливостей та здоров`я, якого мав все менше і менше, реалізовувати очікування і навіть мрії польського середовища. Дякую також нинішньому Правлінню Товариства за їх люб`язну опіку протягом підготовки і реалізації восьмого едиції конкурсу» – згадала Джоанна Фабісяк, посол на Сейм РП, ініціатор конкурсу, голова оргкомітету.

Організаторами конкурсу виступили Сенат РП, Сейм РП, Міністерство закордонних справ, Товариство «Спільнота польська», Центр розвитку польської освіти закордоном, Рада Полонії Світу, Європейський Союз полонійних товариств, Фундація «Світ на Так».

Вітаємо всіх учасників і переможців конкурсу! А організаторам і всім співорганізаторам сердечно дякуємо за ідею створення конкурсу, за добре сплановане перебування в Польщі та опіку над учасниками під час перебування в Польщі!

 

Актуально —>


Ваші коментарі