Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
7 березня 2017 року

Поляки з Житомира

вшанували пам`ять «Незламних Солдатів»

Поляки з Житомира вшанували пам`ять «Незламних Солдатів» – героїв польського антикомуністичного підпілля, серед яких був і знаменитий житомирянин, полковник Францішек Непокульчицький – заступник генерала «Ніла», голова організації «Свобода і Незалежність», який після Другої світової війни героїчно боровся за свободу в польському антикомуністичному підпіллі.

26 лютого в науковій бібліотеці ім. О. Ольжича відбулася зустріч вшанування Національного дня пам`яті «Незламних Солдатів». Наскільки важливі ці заходи, показала молодь Школи знань про Польщу, що діє при Союзі Польської Шляхти.

Після співу гімнів Польщі та України гості були запрошені до перегляду найважливішої частини зустрічі, тобто художньої частини, в якій, крім фрагментів творів Артура Оппманa «П`ять мертвих», Лешека Анджея Мрочковського «Останній лист до матері», і поезії, не забракло патріотичних пісень, таких як Анджей Колаковський «Епітафія для Майора Вогня», «Вірно йти».

Участь у церемонії взяли: голова «Союзу польської шляхти» пані Наталія Костецька-Іщук, голова Студентського польського клубу – Валентина Юсупова, директор Польського театру імені Юзефа Ігнація Крашевського – Миколай Варфоломієв. На церемонії були присутні також представники шкільної спільноти, викладачі, студенти та їх батьки, бабусі і дідусі, а також представники місцевих ЗМІ.

Після церемонії всі присутні взяли участь в перегляді фільму «Незламні солдати»/Polimaty #66.

Полковник Францішек Непокульчицький – народився 27 жовтня 1900 р. в Житомирі. Він був заступником генерала «Ніла», полковником саперів польської армії, солдат Армії Крайова і післявоєнного антикомуністичного підпілля, президент СіН, політичний в`язень часів сталінізму, кавалер ордена Білого Орла. Помер у Варшаві 11 червня 1974 р., до кінця життя перебував під наглядом спецслужб.

Актуально —>


Ваші коментарі