Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
26 грудня 2016 року

Стежками польської

культури

4 грудня 2016 року відбулася презентація проекту «Стежками польської культури у Житомирі», що був реалізований членами Студентського польського клубу. Даний проект реалізовано, як заключна частина проекту для учасників суботньо-недільних шкіл, що працюють за підтримки Фонду «Свобода і демократія» в рамках програми «Біло-червоне ABC – розвиток польської освіти в Україні». Свої проекти захищали також і інші представники полонійних організацій Житомирщини.

Мета проекту «Стежками польської культури у Житомирі» – пізнання історії та культурна просвіта студентської молоді, шляхом пізнання історичних пам`яток польсько-української культури міста Житомира.

В рамах проекту учасники відвідали історичні місця Житомира, які тісно пов`язані з видатними поляками; ознайомилися з особливостями польського кіномистецтва, історичними фактами за часів княжої доби Речі Посполитої, переглянувши фільм «Стара  байка». Також було зорганізовано майстер клас з традиційної польської кулінарії – приготування супу «Журек» та його дегустація.

Експертами з оцінювання виступили партнери з Польщі: Марта Волосевіч, Анджей Пері і Софія Домарадзка-Гроховальська, які з глибоким інтересом переглянули та прокоментували кожну з презентацій учасників.

«Найголовнішою метою нашого проекту є співпраця, яка спрямована на зміни та удосконалення того, що ми постійно робимо. Ми самі створюємо для себе умови, які покращують рівень нашого життя», – сказала тренер проекту Софія Домарадзка-Гроховальська.

Більше того широкої дискусії набуло питання спонсорування. Учасники говорили про те, що кожна школа повинна мати можливість отримати достатнє фінансування для того, аби щороку мати виїжджати до Польщі та різних куточків України. Натомість тренер та едукатор проекту Марта Волосевич зазначила, що ми самі повинні знаходити різні шляхи отримання коштів на власні ідеї.

Поважні гості мали можливість презентувати своє бачення реалізації даного проекту, підкреслюючи, що саме мотивація учнів та інтерес батьків сприяє швидким змінам на краще, безпосередньо у середовищі навчання нашої молоді.

Після закінчення презентацій гості та учасники отримали шанс втамувати не лише духовний але й фізичний голод, на нас чекало частування смачними канапками, традиційними польськими стравами та звісно солодощами від спонсорів проекту.

Варто зазначити, що тематика проектів представників шкіл була досить різноманітною, проте кожен переслідував одну і ту ж мету, співпрацю та можливість збагатити свою реальність яскравішими відтінками. Сподіваємося, що великий ентузіазм та реалізовані ідеї сприятимуть розкриттю потенціалу у подальшій роботі учасників.

Богдана Зарицька

Актуально —>


Ваші коментарі