Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
22 листопада 2016 року

Конкурс

«Хто ми є» в Житомирі

З нагоди Дня Незалежності Польщі, 19 листопада в Польському домі в Житомирі було зорганізовано інтелектуальний конкурс «Хто ми є?». В конкурсі взяло участь 20 осіб: особи, що відвідують курси польської мови в Польському Домі та члени організації «Студентський польський клуб».

«Bóg, honor, Ojczyzna»це ідеалістичні слова для майже усіх Поляків, слова, які означають вірність і відданість. А що означають ці слова для нас, Поляків, що проживають поза межами Польщі? Що означає для нас свобода, відповідальність, гідність, демократія, толерантність, гуманізм? З метою розуміння і зміцнення почуття національної ідентичності; пізнання історії Польщі, що сплетена тісно з історією нашої країни; визначення своє ролі як Поляка в країні, якій проживаємо організовано освітній конкурс «Хто ми є».

Конкурс був поділений на дві частини: І – теоретична, яку проводила психолог-консультант, викладач Житомирського державного університету імені Івана Франка – Оксана Шмиглюк.

Під час проведення семінару «Етнічна самосвідомість: роль етнічних стереотипів та цінностей у процесі розвитку» пані Оксана розповідала про стереотипи, найбільш характерні риси польської національної ідентичності. Також, було представлено результати студентських досліджень, які були проведені як в Польщі, так і в Україні, в рамках магістерської роботи «Образ поляка в свідомості представників польської національності».

ІІ частина конкурсу – теоретична. Всі учасники, що приймали участь в конкурсі були поділені на чотири групи (дві групи представляли Польський Дім в Житомирі, інші дві – «Студентський польський клуб»), кожна з них опрацювала та представила свою роботу, де містилася інформація щодо цінностей поляків, найголовніші історичні події Польщі та відомих осіб, які творили Польщу як Державу, Поляків – як Націю.

Після закінчення презентацій власних робіт, учасникам було запропоновано переглянути короткі фільми, такі як: «Частина польської історії» та «Варшавське повстання 44 – короткий фільм про польських герої». Ці фільми допомогли пригадати історичні події, показуючи їх трагічність, де півтора століття тому відбувалися бойові дії, іноді криваві та жертовні, та які віднайшли своє торжество 11 листопада – як велике свято народу, свято радості.

Представлені роботи, були проаналізовані й оцінені вельми шановним журі. Журі представляли: Ірина Першко – директор Польського Дому в Житомирі, Рустам Юсупов – заступник голови громадської організації «Рада громадських ініціатив», Юлія Новіцька – викладач польської мови та історії Польщі, Андрій Болух – працівник Польському Домі.

І та ІІ місця посіли групи, котрі представляли «Студентський польський клуб» за логічну та вичерпну роботу. Кожен учасник отримав диплом відзнаки та участі в інтелектуальному конкурсі з нагоди Дня Незалежності Польщі «Хто ми є» та отримали цінні подарунки надані Генеральним Консульством Польщі у Вінниці.

Організаторами конкурсу виступили: Польський Дім в Житомирі та «Студентський польський клуб». Призи для учасників конкурсу були сфінансовані Генеральним консульством РП у Вінниці. Висловлюю щиру подяку всім учасникам за участь в конкурсі, а Консульству РП у Вінниці – за підтримку в реалізації даного проекту!

Актуально —>


Ваші коментарі