Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
11 листопада 2016 року

НАШІ ШЛЯХИ

до свободи

4 листопада на запрошення Польського Товариства ім. Юліана Люблінського та польської суботньо-недільної школи ім. Ядвіги Якубовської до Новограда Волинського, прибули гості з самого міста та Житомира, щоб взяти участь в урочистому концерті з нагоди святкування Дня Незалежності Польщі «Наші шляхи до свободи».

На концерт завітали: Ірина Першко – директор Польського дому у Житомирі, Наталія Костецька-Іщук – голова ЖОМГО «Союз польської Шляхти», о. настоятель Ярослав Палка – костел Воджвиження Хреста Господнього, Володимир Іщук – головний редактор журналу «Голос Полонії», ветеран війська польського Зигмунд Венгловський –  голова обласної спілки ветеранів війська Польського на Житомирщині, Валентина Юсупова – голова громадської організації «Студентський польський клуб» у Житомирі, Антоніна Щирська – голова польської організації імені Яна Стипули в Суслах.

Медіа партнерами концерту виступили: полонійний журнал та телебачення «Голос Полонії» та незалежна інформаційно-громадська газета Житомирщини «Час плюс».

По початку концерту всі гості заспівали національний гімн України та Польщі. Пізніше пані Вікторія Шевченко, яка була ведучою урочистості, офіційно представила гостей концерту. Вступне слово було надане заступнику Новоград-Волинського Міського Голови по питанню освіти і науки – Оксані Гвозденко, начальнику відділу культури Новоград-Волинської міської ради – Ларисі Заєць та директору Польського дому в Житомирі – Ірині Першко.

Друга частина урочистості включала в себе концерт за участі польської школи та учнів, вчителів школи мистецтв міста Новограда-Волинського, а також народного дитячого хореографічного ансамблю «Веселка».

«Наші шляхи до свободи» власне таку назву має урочистий концерт. Метою даного концерту виступило, нагадати як тяжко наші предки здобували свободу, боролися з ворогом виборюючи незалежність Польщі. Відновлення незалежності Польщі в 1918 році, потім в 1945, і вже в 1989 році стала незалежною країною. Але ми поляки, які народилися і живуть в Україні, не можемо повноцінно святкувати цей день, адже сьогодні на Сході нашої країни війна, реальна та страшна війна, яка кожного дня забирає життя наших солдатів. Вони стоять як леви, до останньої краплі крові захищають нашу свободу, нашу незалежність! Багато років тому Польща була розірвана на три частини, сьогодні ж наш східний сусід намагається розділити вже Україну. Ми не маємо права забувати про це. Ми повинні бути сильними і стійкими. Ми не маємо права скаржитися, тільки молитва і велика віра в майбутнє – шлях до нашої свободи. Таким є наш шлях!

Концерт був проведений за підтримки Сенату Республіки Польщі за посередництвом Фундації Свобода та Демократія.

Валентина Юсупова, «Студентський Польський Клуб» у Житомирі,

Вікторія Шевченко, Польське Товариство ім. Юліана Люблінського

в Новограді-Волинському

Актуально —>


Ваші коментарі