Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
23 жовтня 2016 року

Міжнародна

науково-практична конференція

15 жовтня в Києві відбулася міжнародна науково-практична конференція «Поляки в Україні: шляхи і долі (до 80-х роковин депортації до Казахстану)». Конференція відбулася в приміщенні Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Модератор конференції к. т. н., доцент Зенон Ружило на початку надав слово почесним гостям конференції. Виступили: д. е. н., професор Сергій Кваша, голова оргкомітету, проректор з навчальної і виховної роботи; Томаш Дедерко, генеральний консул РП у Києві; Аніта Сташкевич, Товариство «Спільнота Польська»; Емілія Хмельова, голова Федерації польських організацій в Україні.

В програмі конференції передбачено висвітлення результатів досліджень, робіт науковців, громадських діячів, викладачів, аспірантів за наступними напрямками:

1. Польська національна меншина в Україні: історія і сучасність.

2. Поляки і українці під тиском радянської репресивно-каральної машини: вимір депортацій в контексті історичної пам`яті.

3. Польський шлях до Казахстану: долі на тлі епохи.

4. Культурна спадщина Польщі і України та її роль у формуванні суспільної свідомості.

5. Міжнародна співпраця у формуванні політики примирення та «подолання минулого».

На початку пленарного засідання з рефератом «Національна ідентичність Поляків депортованих до Казахстану» виступила Аніта Сташкевич (Товариство «Спільнота Польська», Варшавський університет). Про результати денаціоналізації Поляків в радянські часи в своєму виступі «Поляки з Поділля під тиском кримінальних репресій» говорив к. б. н. Валерій Істошин (доцент кафедри біологічної та загальної хімії Вінницького Національного Медичного Університету ім. М. Пирогова).

Про виживання Поляків в умовах депортації «Сибірська школа» говорила під час свого виступу Тереза Дуткевич (інженер кафедри органічної хімії Національного університету «Львівська політехніка», головний редактор видання ФПОвУ «Наші дороги»). В рефераті «Шість років, два місяці і кілька днів…», що був виголошений Доротою Яворською (головний редактор  квартальника для Поляків «Криниця») представлено долю польської родини у вигнанні до Казахстану (спогади Ришарда Кожуха).

У своїх спогадах про депортацію батьків до Казахстану і їх виживання говорив отець Людвіг Камілевський, який вже народився в Акмолинській області в Казахстані.

Валентина Юсупова (голова громадської організації «Студентський польський клуб») у своєму виступі говорила про діяльність Фонду «Joachima Lelewela». Одним з напрямків роботи якого є збір і друк матеріалів, що стосуються польських автономій в СССР перед ІІ світовою війною і депортації Поляків до Казахстану в 1936 р. З метою глибшого розуміння, що пережили в часи депортації до Казахстану Поляки, учасникам конференції було запропоновано перегляд фільму «Через червоний кордон», який був створений в 2012 році. Співавторами фільму були – Фонд «Joachima Lelewela» i Товариство прихильників військової історії Каліна Красная. Фільм розповідає про депортацію Поляків з України до Казахстану в 1936 р., створений на основі повісті Петра Косьцінскего «Через червоний степ».

На закінчення конференції була оголошена резолюція, де прийнято пропозиції друку матеріалів конференції і розміщення їх на інтернет-ресурсах; організацію кожного року міжнародної науково-практичної конференції  «Поляки в Україні: шляхи і долі», а також організація круглих столів.

Залишаючи стіни зали, де відбувалася конференція, мала почуття і радості, і смутку, пам`ятаючи про ті трагічні долі наших предків. Та з думкою про те, щоб Господь не дозволив, щоб такі чи подібні часи повернулися!

Організаторами конференції виступили: Міністерство освіти і науки України, Міністерство закордонних справ Республіки Польща, консульський відділ Посольства РП в Україні, Федерація польських організацій в Україні, Польський дім у Києві, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Інститут історії України НАН України.

Актуально —>


Ваші коментарі