Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
4 вересня 2016 року

Нехай живе нам

Франц Бржезицький

4 вересня свій 92-й день народження святкує жива легенда, людина глибокої віри, з тяжкою долею і м`яким серцем, добре відомий в Україні і Польщі житомирянин, Людина з великої літери, Поляк – Франц Бржезицький.

З нагоди Дня народження члени Польського студентського клубу у Житомирі, голова Товариства Ветеранів Війська Польського у Житомирі пан Зигмунт Венгловський в переддень дня народження відомого партизана, в`язня німецьких і радянських таборів, відвідали пана Франчішека. Прийшли, аби скласти найщиріші побажання, сказати щире «дякуємо» і разом в приємному товаристві, в приємній розмові провести час.

Про пана Франчішека було вже багато сказано і написано. В 2014 i 2015 роках в Німеччині, з метою підвищення свідомості людей щодо злочину нацистів і жертви в східній Європі, Фонд EVZ організував акцію «Я ще живий»! В Берліні з`явилися білборди з інформацію про пана Франчішека з написом «ICH LEBE NOCH»!

Складаємо найсердечніші і найтепліші побажання здоров`я, щастя, радості кожного дня!

Поляк, Франчішек Бржезицький народився в 1924 році у Житомирі. Його батька в 30-х роках розстріляно, а маму вивезено до Сибіру. Маючи 16 років спільно з колегами Бржезицький створив підпільну молодіжну антинімецьку організацію. У 18 років його арештовано німцями і вивезено до концентраційного табору, Майданек,  Гросс-Розен  i Leitmeritz. Після визволення з Leitmeritz, Франчішек вирішує повернутися в Україну. Арештований НКВД за те, що заступився за колишнього в`язня перед офіцером радянської безпеки, Бржезицького посадили до в`язниці, звідки йому вдалося в текти. В 1950 році повторно арештовано і засуджено його на десять років в таборі. Після смерті Сталіна, Бржезицького звільнено і реабілітовано.

Актуально —>


Ваші коментарі