Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
24 березня 2016 року

Презентація

книжки «Польща – нарис історії»

11 березня 2016 року в Житомирському державному університеті ім. Івана Франка відбулася презентація книжки «Польща – нарис історії». Це вже четверта презентація цієї книжки в Україні.

В презентації взяли участь: віце-консул Генерального консульства Польщі у Вінниці Войцех Мрозовський, працівник відділу публічної інформації Інституту національної пам’яті  Яцик Павловіч, викладачі та студенти історичного факультету університету.

«Польща – нарис історії» за загальною редакцією Влодзімєжа Менджецького та Єжи Брацисевича. Книжка складається зі вступу та 10 розділів, які охоплюють всю історію Польщі від найдавніших часів до сьогодення, містить велику кількість ілюстрацій, мап, фотографій.

На початку виступив консул Войцех Мрозовський, подякував за запрошення і зазначив, що в презентованій книзі показана справжня історія Польщі в контексті сьогоднішньої ситуації в Україні.

Далі Яцек Павловіч розповів про історію створення цієї книги. Ідея створення книги виникла ще в 2009 році у тодішнього директора Інституту національної пам’яті Януша Куртики, який зустрічався з українськими істориками в Києві, але на жаль він загинув у 2010 році в авіакатастрофі під Смоленськом. Праця зупинилася. Нове керівництво вирішило продовжити цю роботу. Це вже сьома версія, яку було допущено до друку. Книжка спеціально написана українською мовою для українців про спільну польсько-українську історію, яка часом була сумна, а часом весела. В сьогоднішній складній ситуації для України хочемо показати, що поляки разом з Україною.

До презентації і обговорення книжки долучилися декан історичного факультету Жуковський О.І. та викладачі факультету. Доктор історичних наук, професор Ярмошик І.І. відзначив толерантне тлумачення історичних фактів у підручнику, польські історики намагалися створити діалог не на виставлення рахунків за минуле, а для розвитку в стосунках в майбутньому.

Доктор історичних наук, професор Венгерська В.О. зробила ґрунтовний аналіз цієї монографії. Відзначила хороший підбір авторів, ця книжка руйнує такі стереотипи у фахових істориків та простих громадян, зокрема стереотип, що в І Речі Посполитій домінували поляки, які гнобили українців та литовців. Автори використовують лаконічні вставки, які підтверджують «що це було політичне і релігійне утворення, яке було різноманітним».  Другий стереотип т. з. «польська гоноровитість» наводиться приклад Миколи Коперника на с. 111, який народився в німецькій сім’ї, всебічно освічена людина ренесансу, його лояльність як королівського підданого не піддається сумніву. Підтримала також ідею польських авторів про те що «ми маємо вибачитися самим і вибачити інших, а історію залишити для істориків».

Доктор історичних наук, професор  Стародубець Г.М. подякувала за книжку, звернула увагу на те, що польські історики називають речі своїми іменами, та те що в історії польської держави важливу роль відіграла національна ідея Польщі. Текст написаний в загальнодоступній формі історії, в малий об’єм  в доступній і зрозумілій формі вміщено такий великий обсяг інформації. Це приклад як має писатися історія для загалу.

Після Презентації також відбулося відкриття виставки присвяченій історії Польщі 1945-1989 років, яка міститься на другому поверсі історичного факультету.

Юлія Новіцька

Актуально —>


Ваші коментарі