Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
27 листопада 2015 року

«Мархлевськ,

його історія» – в рамах відзначення річниці утворення і ліквідація польської автономії (1925-1935)

В рамках проекту «Школа полонійних лідерів локальних 2015» у листопаді був реалізований проект «Мархлевськ, його історія» для учнів загальноосвітньої школи № 36 міста Житомира, які поглиблено вивчають польську мову, культуру та історію (7 клас). Проект «Мархлевськ, його історія» був реалізований членами «Польського студентського клубу» Богданою Зарицькою та Анною Черкес. Ментор проекту – Магдалена Зилік, представник Фонду «Sempre a Frente».

Метою проекту було залучення молоді до вивчення історії, культури Мархлевського району – польського національного району, центром якого була місцевість Довбиш. Проект був присвячений 90 річниці від дня заснування району. Волонтери зорганізували історичний екскурс по головним історичним подіям та постатям, які відіграли вирішальну роль у розбудові даного польського осередку. Учасники  проекту презентували доповіді, розповідаючи про утворення та ліквідацію Мархлевського району. Учням було запропоновано перегляд фільму «Українська Варшава» та мали змогу взяти участь у історичному конкурсі, за перемогу у якому учні отримали призи від спонсорів заходу: словники, блокноти та футболки з емблемами організаторів. Атмосфера заданого ритму роботи – супроводжувалася бурхливими емоціями, яскравими враженнями та нестримним ентузіазмом учасників проекту, які проявили неосяжний потенціал  та творчий підхід до поставлених завдань, за що ми їм щиро вдячні! 

ІІ етап проекту «Мархлевськ, його історія» передбачав екскурсійну поїздку до історичного заповідника «Биківнянських могил» – місця поховання жертв політичних репресій 1937-1941 років. Учні мали змогу вшанувати пам`ять польських та українських військових офіцерів, які були звинувачені у антирадянській діяльності, відвідати меморіальні комплекси, присвячені жертвам комуністичного терору під час Другої світової війни на території України. На нашу думку, такі історичні екскурсії сприяють підвищенню людської самосвідомості, прояву любові до своєї Батьківщини  та культурної спадщини польських національних меншин.

Організаторами проекту «Школа полонійних лідерів локальних 2015» виступив фонд Sempre a Frente (координатор проекту Агата Кошарна) за підтримки Міністерства закордонних справ РП.

Актуально —>


Ваші коментарі