Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
25 травня 2023 року

Зустріч

щодо збереження пам`яток

20 травня в Gnatyuk Art Center у Житомирі відбулася зустріч, яку ми планували ще минулого року, а саме: «Історичні садиби Житомирщини. Сучасний стан і проблеми збереження.

Про садиби Житомирщини, їх сучасний стан та проблеми збереження, а також про село Яроповичі (зараз це Житомирщина, раніше Київська губернія) говорив дійсний член Житомирського осередку Українського товариства охорони пам`яток історії та культури (УТОПІК), член ГО «Коростишівське науково-краєзнавче товариство», член ГО «Олександрійська скрижаль», Ігор Довбиш.

На зустрічі пан Ігор розповідав про історію відомих садиб Житомирщини, про відомих людей пов`язаних з ними, про сьогодення цих маєтків. Більша частина зустрічі була присвячена селу Яроповичі, що на Житомирщині.

Село Яроповичі з ІІ середини XIX ст. належало Сигізмунду Котюшинському. Він побудував тут гарний будинок. Тут працював цукровий завод. Однак незабаром власник збанкрутував, і майно забрали кредитори. За радянських часів у палаці була школа. У 2008 р. її перенесли в інше приміщення.

Декілька років поспіль садибою Яроповичах опікуються члени ГО «Олексадрійська скрижаль», які прикладають багато зусиль, аби відремонтувати цей будинок. Постійно шукають інвесторів та донорів, які могли б їх підтримати. Кілька років тому організації вдалося знайти кошти необхідні для виробництва системи водовідведення з даху для дерев`яної садиби в Яроповичах. Кошти надав Фонд ім. Фелікса Сабанського. Родина Собанських була останніми власниками садиби в с. Яроповичі до революції. Окрім збору коштів, необхідних для ремонту, волонтери також досліджують історію цієї садиби та й загалом села Яроповичі.

Розповіді чергувалися прекрасними виступами, гри на сопілці, у виконанні майстра народної творчості пана Валерія Березівського.

Дякуємо пану Валерію за чудову музику, дякуємо студентам, краєзнавцям, усім небайдужим до нашої спільної історії. Дякуємо нашим ЗСУ за мирне небо, за наш спокій!

Організаторами заходу виступили: ГО «Студентський польський клуб», ГО «Олександрійська скрижаль» та Гнатюк Арт Центр.

Актуально —>


Ваші коментарі