Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
1 травня 2022 року

Польсько-українські

дні бізнесу

28 квітня у Варшаві відбувся XV Міжнародний Форум «Польсько-Українські дні бізнесу». Організаторами Форуму виступили Асоціація українського бізнесу в Польщі, Юридична фірма EUCON та Польська Агенція Інвестиції та Торгівлі.

Не можна не відзначити як завжди відверту та запальну промову Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Польща Андрія Дещиці. Із не менш імпульсивними та водночас змістовними доповідями і промовами виступили практично всі учасники Форуму. Зокрема, наприклад, Голова Ради Підприємництва при Президентові Польщі, Ректор Варшавської Школи Економіки, Петро Ваховяк звернув увагу на те, що в свою чергу і Польща та весь цивілізований світ має зараз бути вдячним Україні за її боротьбу із фашизмом 21 століття та усіляко підтримувати Україну в цій надскладній але вкрай надважливій справі для людства. Кров, яка тече зараз в жилах військової техніки Збройних Сил України (пальне для усіх пересувних її механізмів, генераторів тощо) забезпечується здебільшого польською державною Компанією PKN ORLEN. В.о. директора Представництва цієї Компанії в Україні Матеуш Доміан підкреслив, що обсягів він звісно з безпекових міркувань назвати не може, але зазначив що йдеться про насправді значну допомогу яка дедалі буде лише значно збільшуватися.

Голова Правління PKP CARGO Connect Максим Голось також відзначив, що суттєво збільшена за останні два місяці наявність спеціального обладнання по заміні різної між Україною та Євросоюзом ширини колесних баз залізничних рухомих составів, яке було у значній мірі забезпечено польською стороною, набагато розширила обсяги вантажопотоку в Україну на даний момент. Особливо це є важливим в умовах повної блокади агресора можливості водного транспортування будь-чого до України чи з України (через останнє, до речі, значно страждає і експортна складова української економіки). Президент Правління Польської Агенції Інвестицій та Торгівлі Кшиштоф Дринда та його колега Віце‐президент Здзіслав Сокал повідомили, що Польща вже зараз розробляє велику кількість різновекторних цільових інвестиційних програм для України, в т.ч. й в рамках приватно-державного партнерства, адже вірить в її беззаперечну та швидку Перемогу!

Так само вірить у Перемогу України зокрема також і Польський Союз Роботодавців Будівництва, директор якого Конрад Вірвас зазначив, що чимало польських будівельних компаній продовжує в певній мірі оплачувати працівникам з України, які поїхали зараз на фронт, їх заробітну плату. Крім того, зараз ними вже здійснюється підготовка до розробки проектної документації складних для відбудови будівельних конструкцій, які в Україні було знищено окупантами, аби після Перемоги України над ними не гаяти часу, а мати можливість одразу починати її відбудову. Також, паном Конрадом було звернуто особливу увагу на те, що підтримка України має бути тривалою, а відносини між нашими країнами, їхніми організаціями та між людьми загалом мають ґрунтуватись в першу чергу не на емоційній складовій, а на глибокому розумінні довгострокових інтересів та цілей один одного. Тільки так може бути успішно реалізовано так званий «План Маршала» для України!

Заступник голови Правління Банку Національного Господарства Польщі Влодзімєж Коцон крім того підкреслив, що зараз надважливо передусім утримати фінансово-банківську систему України в стабільному стані шляхом забезпечення суттєвого притоку капіталів в Країну та створення для них преференцій, а також не вдатися до внутрішньої емісії гривні. Саме економіко-фінансова складова є однією із головних запорук Перемоги та успіху України у післявоєнному відновленні та вступу до Євросоюзу!

Шкода звичайно, що Україна практично не мала своїх власних стратегічних військово-економічно резервів на час початку нового вже широкомасштабного воєнного наступу на неї російської федерації, але добре що в Україні є такі міцні партнери як зокрема Республіка Польща! Критична нестача на початку нового повномасштабного вторгнення російських воєнних злочинців спостерігалась в Україні практично в усьому. Сьогодні ж, завдяки прямій та опосередкованій фінансовій та військово-технічній допомозі від Польщі та інших цивілізованих країн світу – партнерів України в її боротьбі із російським фашизмом, ми маємо і чим оборонятись, і чим лікувати поранених, і за рахунок чого врешті решт підтримувати свою матеріальну стабільність!

Загалом практично всі важливі для підтримки України зараз і в майбутньому теми були обговорені під час Форуму. Кожен його учасник напевно виніс з нього багато корисного для себе та своєї Країни (України чи Польщі). Навіть не оминули теми й інформаційно-безпекової складової: так, наприклад, цікаво й важливо було дізнатися про те що вже неодноразово було доведено передачу персональних даних країні-агресору пристроями китайського виробництва (в т.ч. й навіть даних позицій Української Армії, яка використовувала дрони китайських марок під час здійснення розвідувальних операцій). Про це зокрема зазначив Голова правління Dronehub, Вадим Мельник та наголосив на неприпустимості, відповідно, в майбутньому використовувати китайське високотехнологічне обладнання з огляду на велику ймовірність використання даних користувачів країнами-агресорами під час реалізації своїх ганебних цілей в подальшому!

Величезно дякуємо усім представникам польського бізнесу та відповідним державним і самоврядним інституціям Республіки Польщі за ту підтримку та солідарність, яку вони надають Україні, та готовність її надавати й в подальшому!

Із нетерпінням чекаємо усі на наступний такий Форум у мирному Києві – в цьому році, як завжди у жовтні!

Актуально —>


Ваші коментарі