Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Інформація за травень 2016
23 травня 2016 року

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОН НА ЖИТОМИРЩИНІ ПЕРЕЙМЕНОВАНО НА ПУЛИНСЬКИЙ

­­­­19 травня Верховна Рада прийняла Постанову «Про перейменування окремих населених пунктів та районів». В Житомирській області Червоноармійський район перейменовано на Пулинський, а населений пункт – на Пулини. За такі зміни проголосувало 249 народних депутатів.

Місцевість Червоноармійськ, а зараз Пулини, розташована за 50 км від Житомира.

У 1578 році поселення вперше згадується під назвою – Пулини (перша згадка про саму місцевість сягає ще в XII ст.). Згідно однієї із версій, назва поселення походить від прізвища польського шляхтича Пулина.

Згідно історичних даних, в другій половині XVIII століття Пулини належали Київському хорунжому Яну Ганському та його дружині Софії. У 1796 р. це подружжя фундувало в Пулині парафіяльний костел Св. Яна Непомуцького. Після їх смерті селище перейшло у володіння їх сина Вацлава Ганського, який у 1811 році був обраний Житомирським маршалком. Вацлав заснував поблизу Пулин село, яке було назване його ім`ям – Вацлавпіль (нині Ясна Поляна). В першій половині XIX століття Вацлав Ганський переніс свою резиденцію у Верхівцю. Там він одружився з дочкою воєводи Ревуцького Евеліною, яка після смерті чоловіка стала дружиною відомого французького письменника Оноре де Бальзака.

Постановою Президії Центрального Виконавчого Комітету УРСР третього жовтня 1935 року Пулини перейменовано на Червоноармійськ.

У Червоноармійському районі станом на 5 грудня 2001 р. нараховувалося 25 964 мешканців, з них поляків – 2 303 чол. (8,9 %).

До польських сіл на території району відносять: Будище, В`юнки, Гуту-Юстинівку, Кошелівку, Новий Завод, Олізарку, Раденьку Болярку, Тартачок, Чехівці.

В Пулинах в 2005 році було засновано районну громадську організацію «Товариство польської культури «Пулини», головою організації обрано Станіслава Карпінського.

Метою діяльності організації було відродження польської культури в районі, налагодження співпраці з Польщею.

Завдяки сприянню Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку (в ті роки Житомирська область відносилася до Луцького консульського округу) в Червоноармійській ЗОШ в 2005/2006 і 2006/2007 навчальних роках вчитель з Польщі Роберт Чвік вів заняття з польської мови.

Також, завдяки сприянню Генерального консула Войцеха Галонзки в Червоноармійській школі в листопаді 2005 року створено кабінет польської мови.

В 2006 році в рамах діяльності, організація активно співпрацювала з багатьма полонійними організаціями Житомира і області. Було налагоджено співпрацю з Вонгровецьким повітом у Польщі.

Інформація за травень 2016 —>


Коментарі - ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОН НА ЖИТОМИРЩИНІ ПЕРЕЙМЕНОВАНО НА ПУЛИНСЬКИЙ
Коментар додав/додала: Володимир Денисевич
Дата: 2019-02-13

Вперше топонім "Пулини" стосується 1566 року. Походить ця назва не від прізвища (будь-якого і будь-кого, а від промислу, в якому задіяні були місцеві і немісцеві мешканці. Цей лісовий промисел був поширений у 16 ст. (і не лише) практично на всій сучасній території Житомирщини - це було виробництво попелу (поташу), деревного вугілля. Цей промисел дав назву таким населеним пунктам як Попільня, Поташня, Поташ і т. п. Назва Пулини також стосується даного промислу і означає (порівняйте з вказаними вище поселеннями) місце, де вироблявся поташ і tcr. Адже з давньої литовської мови "пелене", "пелне" - "попіл" - і дуже схоже (і не безпідставно!) на українські "палене", "спалене", "спалити" тощо. Отже, пишемо СПРАВЖНЮ НАШУ історію!


Ваші коментарі