Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
7 травня 2014 року

ЗВІТ за 2014 рік

з діяльності Студентського польського клубу в Житомирі

5 квітня полонія Житомирщини відвідала Польський військовий цвинтар у м. Биківня та Міжнародний меморіал жертв тоталітаризму «Биківнянські могили». Виїзд присвячений пам’яті жертв однієї з найбільших трагедій Польського народу – катинського злочину.

Вшанувати пам`ять невинно замордованих, прибули поляки з Житомира, Новограда-Волинського, Мар`янівки, Довбиша. Поклали до меморіалу квіти, засвітили лампадки. В пам`ять усіх жертв комуністичної диктатури та анти людської політики відбулася літургія, яку відправив священик Вєслав Пенскі SAC – настоятель Римо-католицької церкви парафії Христа Царя Всесвіту в Києві і священик Богдан Кушнір SAC – вікарій парафії.

Цвинтар відкрито у вересні 2012 року, Меморіал – в квітні 1994 року. Згідно історичних джерел в 1937-1941 роках в лісі неподалік села Биківня розстріляно і закопано НКВС близько 100 тис. мешканців Києва і околиць. У квітні 1940 року на цьому місці вічний спокій віднайшли близько 2 тис. поляків з так званого катинського списку.

Співорганізаторами виїзду виступили Польський дім та Студентський польський клуб у Житомирі і Товариство поляків ім. Юліуша Люблінського в Новограді-Волинському.


 

7 травня в конференц-залі Житомирського державного університету імені Івана Франка, відбулася презентація Довідника «Житомиряни в лавах Війська польського в роках II світової війни». Презентація Довідника присвячена 70-й річниці формування Війська польського в Україні, де подано інформацію про формування і діяльність Війська польського під час ІІ світової війни.

Автором видання є чернігівський історик, випускник історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка пан Олександр Ляшев. Довідник складений за активної допомоги голови Товариства ветеранів війська польського Житомирщини, полковника Зигмунта Венгловського та за участі племінниці польського вояка Наталії Горай.

Хвилиною тиші вшанували пам`ять тих, хто боровся за свободу, хто боровся з режимом!

Спонсорами видання виступили: син ветерана Війська Польського пан Йосип Запаловський, декан кафедри гуманітарних та соціальних дисциплін Житомирського державного інституту культури і мистецтв Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв пан Роман Петранговський і заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації пан Ярослав Долгіх.

Ініціаторами і організаторами презентації виступили: Житомирський державний університет імені Івана Франка, Студентський польський клуб у Житомирі, Товариство ветеранів війська польського Житомирщини і Польський дім у Житомирі.


 

Члени організації, Анастасія Пенда і Анна Черкес з 1 березня по 31 грудня беруть участь в проекті «Підтримка громадських організацій Житомирщини». Він скерований на польську молодь – представників полонійних організацій Житомирської області. 

Метою проекту є підвищення ефективності в діяльності полонійних організацій, їх членів, заохочення до волонтерства, співпраця громадських організацій з волонтерами.

В рамах проекту заплановано кілька навчальних курсів для представників полонійних організацій, таких як психологічний тренінг компетенції, курси навчання керування організаціями і заохочення волонтерів, курси виконання проектів та пошук грантів на діяльність організації, курси проведення акцій та благодійних проектів.

Проект реалізовано Фондом Sempre a Frente і Товариством польської молоді в Житомирі.


 

З червня клуб бере участь в програмі «Біло-червоне ABC. Програма підтримки польської освіти в Україні», що реалізується в рамах конкурсу «Співпраця з Полонією і поляками за кордоном у 2014 році».

Метою програми є підвищення рівня викладання польської мови та історії Польщі, підтримання розвитку польської освіти в Україні, а також побудова ефективної, тривалої і прозорої системи підтримки польської освіти до конкретних потреб поляків і людей польського походження, сприяння у збереженні національної ідентичності. Участь у програмі бере 15 членів клубу.

Програма передбачає системне фінансування усіх інституцій, т.ч. і шкіл, де викладається польська мова. Передбачається впровадження системи дотацій шкіл на основі чітких критеріїв для підвищення якості викладання польської мови в Україні, а також упорядкування способу управління освітніми закладами.

Програма реалізується за ініціативи Фонду Свобода і демократія, дофінансована з коштів Міністерства Закордонних справ РП.


 

У зв`язку із ситуацією, що склалася на початку березня 2014 року в Автономній республіці Крим (Україна), загрозою для життя громадян України, що залишаються на півострові, а також війною на Сході України (в Донецькій і Луганській областях) ми звернулися до ряду польських Фондів і неурядових організацій з проханням про допомогу переселенцям.

Співпрацюючи з Координаційним центром допомоги вимушеним переселенцям, місцезнаходження у м. Києві, ми вирішили допомогти їм у такий спосіб.

Завдяки нашим зусиллям, вдалося отримати від Староства міста Любачева допомогу переселенцям.


 

12 серпня в Будинку офіцерів Збройних сил України, з метою підтримки Української Армії та переселенців з Криму і Східної України, відбувся благодійний вечір Ади Роговцевої і її колективу «Варшавська мелодія-2».

На благодійний вечір прибуло багато гостей, а саме – Ірина Геращенко, уповноважена президента з мирного врегулювання конфлікту у Донецькій і Луганській областях, представники Адміністрації президента, представники секретаріату Кабінету міністрів України,  міської ради м. Києва, депутати Верховної Ради України, представники  органів по роботі на окупованих територія та районів проведення АТО, діячі культури і спорту та багато інших.

Кошти, зібрані під час концерту в сумі 52 тис. гривень поділені порівно на потреби закупівлі ліків і обладнання для Головного Військового клінічного госпіталю при Міністерстві Оборони України, а також  потреб дев`яти осередків розміщення переселенців з Криму і Сходу України, якими опікується Центр допомоги переселенцям, що діє при організації «Рада громадських ініціатив».

Організаторами благодійного вечора виступили громадська організація «Рада громадських ініціатив», Студентський польський клуб у Житомирі та Фонд «Дар».


 

В період з 1-8 вересня відбула стажування в нашій організації студентка Варшавського університету ім. М. Гжегожевської Академії спеціальної педагогіки, Каміла Пурлієва. Каміла є студенткою III курсу, факультет – Педагогіка, спеціальність: суспільно-культурна анімація. Спочатку закінчила нульовий курс для іноземців в Жешові. Перший курс закінчила у Бидгощі, університет ім. Казимира Великого. Після першого курсу перевелася на навчання до Варшави.


 

Члени організації, Валентина Юсупова, Рустам Юсупов 19 вересня взяли участь в засідання регіонального круглого столу «Східне Партнерство в підтримку культурного розмаїття».

Метою проекту є підвищення обізнаності представників громадських організацій, ініціативних груп національних меншин Житомирської області та представників органів влади, які працюють з національними меншинами на Житомирщині, про співпрацю України та ЄС (в першу чергу в рамках програми Східного Партнерства), а також про можливості отримання інформаційної, правозахисної, фінансової та іншої підтримки з боку Європейського Союзу.

Проект реалізований за підтримки ГО «Центр Соціальна Дія» та Житомирської Асоціації фахівців соціальної сфери.


 

Анастасія Пенда взяла участь в проекті «Молоді лідери в дії. Форум НУО «Свентокшиське – Поділля 2014» (5-13 жовтня 2014 р., Кєльце).

Під час 8-денного обміну молоді лідери мали можливість зустрітися з представниками молоді НУО з України, які прагнуть реалізовувати спільні міжнародні ініціативи. У ході візиту були заплановані майстер-класи, дискусії, зустрічі з експертами та представниками неурядових організацій Свентокшиського воєводства.

Проект було реалізовано за ініціативи Товариства «Інтеграція Європа – Схід» в рамах проекту «Польсько-українська співпраця молоді», та дофінансований Міністерством Освіти РП.


 

Наталія Михайлівська стала стипендисткою Стипендіальної програми ім. Лейна Кіркланда.

В навчальному році 2014/2015 стипендію отримали 45 осіб з різних країн: України, Білорусі, Киргизстану, Росії, Молдови, Вірменії та Грузії. Участь у Стипендіальній програмі триває 9,5 місяців. Стипендисти навчаються два семестри в одному з п`яти вищих навчальних закладів Польщі реалізовуючи індивідуальну дидактично-наукову програму. Наталія навчається у Вроцлавському інверситеті.

Стипендіальна програма ім. Лейна Кіркланда підтримується Польсько-Американським фондом Свободи. Програма адресована молодим лідерам, що здобули вищу освіту, які зацікавлені у розвитку демократії, економіки і громадянського суспільства у своїх країнах та в регіоні.


 

Участь в урочистостях з нагоди Дня Вчителя, що відбулася 18 жовтня у Вінниці.

Урочистість розпочалася з покладання квітів до пам`ятної таблиці присвяченій Маршалу Юзефу Пілсудському.

На початку урочистості виступили консул вінницького округу Дамян Чарчінськиий, консул до справ візових – Сильвестер Рудий, голова правління Фонду «Свобода і демократія» Міхал Дворчик, представники Інституту Яна Павла ІІ, Анна Опольська і Мажена Зельонка. Вони представили книги, видані даним інститутом, а також представили «Програму виховання Яна Павла ІІ». Під час зустрічі з вчителями викладання польської мови Вінницького консульського округу також було обговорено актуальні проблеми польського шкільництва даного консульського округу.

В урочистості взяли участь близько 40 полоністів з трьох областей, що входять до складу Вінницького консульського округу.

Організатором заходу виступило Генеральне консульство РП у Вінниці та Фонд «Свобода і Демократія».


 

Участь в благодійній акції «Війна калічить».

Завдяки Товариству «Добрий брат» з місцезнаходженням в Осєку (Польща), спільно з Центром реабілітаційно-відпочинковим «Добрий брат» у листопаді вдалося зорганізувати 4-тижневий виїзд на реабілітацію 28 українських військових, що були поранені на сході України. Метою цієї акції є реабілітація і допомога в поверненні до нормального життя ранених українських військових.

Також, після розголошення цієї акції, підтримку надали Поморське воєводство, Міністерство національної оборони, Caritasu, пелплінської діацезії, українців в Польщі, багато інших інституцій і приватних осіб. Патронат на благодійною акцією «Війна калічить» обійняв маршалок Сенату РП Богдан Борусевич і генеральний консул України в Польщі Мирон Янків.


 

Презентація польсько-російсько-українського словника для вчителів польської мови.

10 листопада в Державному університету ім. Івана Франка у Житомирі відбулася презентація польсько-російсько-українського словника.

Ілюстрований російсько-українсько-польський словник спрямований на широку групу учнів, в першу чергу на дітей молодшого віку. Словник побудований таким чином, щоб дитина могла самостійно і гратися, і вивчати невідомі слова однієї з мов. Теми подані в словнику включають всі аспекти повсякденного життя.

Автор словника, п. Маріола Кобилецька, за освітою філолог російської та польської мови. Закінчила Торунський університет.


 

Участь в конференції «Польська освіта в Україні. Сучасні проблеми і перспективи розвитку» (Львів).

29.11-30.11.2014 у Львові відбулася конференція «Польська освіта в Україні. Сучасні проблеми і перспективи розвитку». Конференція організована в рамках реалізації проекту «Біло-Червоне ABC» Фондом «Свобода і демократія» взяли участь віце-міністр Міністерства освіти Польщі Ева Дудек, віце-директор Департаменту Полонії МЗС Яцек Юноша Кіселевський, голова Фонду «Свобода і демократія» Міхал Дворчик, директор ORPEG Анна Атлас, віце-директор ORPEG Джоанна Войнович, віце-директор Методичного центру Дрогобичу Марія Мацькович, а також група вчителів польської мови, голів польських організацій в Україні, директорів соботньо-недільних шкіл, загалом понад 120 осіб.

Конференція була підсумковою цьогорічної реалізації проекту зведення цього року проекту «Біло-Червоне ABC», що фінансується з коштів Міністерства закордонних справ РП, а також було ознайомлено з планом діяльності на 2015 рік.


 

Участь в урочистостях з нагоди 15.річчя відкриття Польського дому у Житомирі.

6 грудня 2014 року в Житомирі відбулася урочистість з нагоди 15.річчя створення Польського дому. На урочистість прибули почесні гості: Секретар правління Товариства «Спільнота Польська», представник товариства «Спільнота Польська», віце-консул Генерального консульства РП у Вінниці, голова Федерації польських організацій в Україні, а також голова Спілки поляків в Україні.

На урочистості були присутні представники польських організацій Житомирщини: Бердичева, Сусли, Довбиша, Мар`янівки, Биківки, Малина, Андрушівки, Новоград-Волинська. А також представники Полонії міста Житомира: Польського Театру                                ім. Я. Крашевського, Спілки Польської шляхти, Товариства Вчителів полоністів, Асоціація Поляків Житомирщини, Товариства Лікарів польського походження, Товариства Ветеранів Війська Польського, Студентського Польського Клубу в Житомирі.


 

Участь в варштатах, організованих Державною Вищою Східноєвропейською Школою в Перемишлі з метою подальшої співпраці.

З 17-19 грудня 2014 року учні з Житомира (6 осіб), Стрия і Хмельницького, загалом 50 осіб, взяли участь в варштатах, організованих Державною Вищою Східноєвропейською Школою в Перемишлі. Варштати зорганізовані з метою налагодження подальшої співпраці з цим навчальним закладом. 

Програма занять, пропонована навчальним закладом, складалася з серії навчань, тренінгів, занять з польської мови, культури, мистецтва і історії Польщі.

Під час занять учні мали можливість зустрітися і порозмовляти з ректором закладу проф. доктором наук Кшиштофом Кнапіком і директором Інституту Історії к.і.н. Іриною Козімалою.

Останнього дня, в дуже теплій і родинній атмосфері, відбулася облаткова зустріч за участі учасників виїзду та викладачів навчального закладу.

Актуально —>


Ваші коментарі