Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
2 серпня 2010 року

ЗВІТ за 2010 рік

з діяльності Студентського польського клубу в Житомирі за 2010 рік

Засновницький з`їзд Обласної громадської організації «Польський студентський клуб» відбувся 7 листопада 2009 року. 21 січня 2010 року клуб зареєстровано в Головному управлінні юстиції Житомирської області. У звітному періоді організація нараховувала 22 члени. Власного приміщення клуб не має (зареєстровано за адресою Польського дому в Житомирі, приміщення для діяльності надала Житомирська філія Київського інституту бізнесу і технологій – KIBIT).

У січні-березні ми працювали над легалізацією клубу в різних державних установах, отримали дозвіл на виготовлення печатки.

Участь в конференціях

Ірина Першко та Анна Нікешина були учасниками Міжнародної наукової конференції «Польськість поза кордонами Речі Посполитої» (25–28 березня 2010 р., Ольштин – Оструда). Співорганізатор конференції – Товариство «Спільнота польська».

Наталія Михайловська і Дарина Фещенко брали участь у міні-конференції «Катинь…щоб пам`ятали» (20 червня 2010 р., Житомир). Організатор конференції – Товариство польської молоді в Житомирі.

Ірина Першко була учасником V Міжнародного семінару «АРКА 2010. Сусіди добрі і погані – відповідальність заради майбутнього» (27 липня – 4 серпня 2010 р., Львів – Уніатська лавра). Співорганізатор семінару – Федерація польських організацій в Україні.

Юлія Новіцька стала учасником наступних заходів:

1. Науково-практична конференції «Мова, освіта, культура в контексті європейської інтеграції» (21-23 квітня 2010 р., Київ). Організатор – Національний лінгвістичний університет у Києві.

2. Міжнародної наукової конференції з нагоди 65-ї річниці перемоги в II Світовій війні (23-24 квітня 2010 р., Київ). Організатор – Національний університет імені Тараса Шевченка в Києві.

Виїзди на навчання і стажування

Наталія Михайловська (студентка IV року навчання, спеціальності «Менеджмент туристичної індустрії», Житомирської філії КІБІТ) відбула 2-тижневе стажування в тризірковому готелі «Глорія» (5-25 липня 2010 р., Перемишль). Стаж відбувся завдяки підтримці Фундації «Семпер полонія».

Ірина Завальнюк і Ірина Халімовська (солістки молодіжного гурту польської пісні ЖФ КІБІТ) брали участь у Літній школі польської мови і культури в Любліні (5-25 липня 2010 р., Люблін). Організатор – Центр польської мови і культури для поляків та іноземців.

Анна Нікешина брала участь у вивченні методики навчання польської мови для вчителів зі Сходу (5-25 липня 2010 р., Люблін). Організатор – Центр польської мови і культури для поляків та іноземців.

Наталія Михайловська і Валерія Крушельницька брали участь у Літній школі польської мови і культури для студентів, що навчаються в країнах за місцем проживання (15-28 серпня 2010 р., Краків). Організатор – Товариство «Спільнота польська», відділ у Кракові.

Освітні проекти

У квітні Студентський польський клуб спільно із Житомирською філією КІБІТ організував Олімпіаду з польської мови для студентів ІІ-ІІІ року навчання. Загалом в олімпіаді взяли участь 15 осіб. І місце зайняла Наталія Михайловська, ІІ – Валерія Крушельницька. Переможці отримали можливість взяти участь у Літній школі польської мови і культури в Кракові.

19-23 липня 2010 року клуб разом із Товариством поляків імені Івана Павла ІІ (голова пан Стефан Кур`ята) організував І-й Літній табір польської мови і культури для членів клубу і дітей польського походження зі старших класів шкіл Житомирської області – разом 15 осіб. Участь в організації і проведенні табору взяли члени клубу: Юлія Новіцька, Наталія Михайловська, Інга Антоненко, Христина Рудницька, Дарина Фещенко, Богдан Багінський, Ірина Першко. Табір організовано за підтримки Фундації «Допомога полякам на Сході».

У Житомирській філії КІБІТ запроваджено польську мову як обов`язкову для навчання. У 2009-2010 навчальному році її вивчали близько 200 студентів. Відкрито кабінет польської мови. Члени клубу опрацювали тематичні стенди «Історія Польщі», «Сучасна Польща», «Польська мова». За підтримки Фундації «Допомога полякам на Сході» для навчальних потреб закуплено підручники, словники і робочі зошити. Фундація «Семпер Полонія» дофінансувала придбання комп`ютера, мультимедійного проектору і книжок.

16 вересня 2010 року клуб зорганізував круглий стіл за назвою «Відкриваємо своєму серцю Польщу». Члени клубу презентували враження від виїздів на мовні курси і стажування.

У січні 2010 року клуб налагодив співпрацю з Вищою школою ХУМАНІТАС у Сосновці. У межах цієї співпраці в 2010-2011 навчальному році до ВШХ виїхало на навчання 5 випускників польських шкіл Житомирської області.

У серпні налагоджено співпрацю з Кафедрою Інтеркультурних навчань Середньо-Східної Європи Варшавського Університету.

Наукові та студентські стипендії

Стипендію Фундації «Семпер Полонія» отримали 4 члени клубу – Юлія Новіцька, Наталія Михайловська, Інга Антоненко, Христина Рудницька.

У грудні 2010 року наукову стипендію на 4-тижневий наукове стажування в Кракові отримала Юлія Новіцька від Фундації імені королеви Ядвіги.

Видавничі проекти

Опрацьовано і видано збірку поезій Ярослави Павлюк «З вірою і любов`ю». Друк книги дофінансовано завдяки Фундації «Допомога полякам на Сході».

Суспільна діяльність

У лютому 2010 року клуб став членом Федерації польських організацій Україні.

Карта поляка

7 членів клубу отримали карту поляка: Богдан Багінський, Інга Антоненко, Юлія Новіцька, Наталія Михайловська, Валентина Ситніцька, Ірина Першко, Рустам Юсупов.

Актуально —>


Ваші коментарі