Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
14 жовтня 2023 року

Слідами полонікув.

Польські колекції у світі

5-6 жовтня як доповідач брала участь у міжнародній конференції «Слідами полонікув. Польські колекції у світі», яку організував Підкарпатський музей у Кросно.

Тема мого виступу: «Зиґмунт Котюжинський та його діяльність на теренах сучасної Україні. Сучасність садиби в Яроповичах.

Свій виступ я розпочала з інформації щодо критичної ситуації збереження пам`яток під час воєнного стану в Україні; представила історію створення села Яроповичі, його розвиток, власників, зокрема Зигмунта Котюжинського. Також говорила про організацію, «Олександрійська скрижаль», яка з 2021 року і донині опікується маєтком у Яроповичах.

У той час, коли Україна поринула у війну, важко говорити про збереження пам`яток культурної спадщини. Проте кожен робить те, що може – участь у міжнародних конференціях – це також додаткова можливість нагадати європейському суспільству про війну в Україні!

Досить цікаві виступи, не менш цікаві спікери з різних країн, зокрема: Франції (Stowarzyszenie Polskich Kombatantów i Ich Rodzin – Samopomoc Polska we Francji), Америки (Polski Instytut Naukowy w Ameryce i Stowarzyszenie Weteranów Armii Polskiej w Ameryce), Відня (Polska Akademia Nauk – Stacja Naukowa w Wiedniu), Нідерланди (Maczek Memoriał w Bredzie), Гродно (Музей Елізи Ожешкової у Гродно).

Окрім виступів, учасники мали можливість відвідати Підкарпатський музей у Кросно, Старе місто, костел у Кросно та Археологічний музей під відкритим небом «Karpacka Troja» у Тшчіниці та історичний дерев`яний костел св. Дороти в Тшчиниці (XV ст.).

Від усього серця дякую організаторам конференції, учасникам, дякую усім за підтримку та тверду позицію України та чіткого розумінні того, хто є ворогом у сучасному світі!

Актуально —>


Ваші коментарі