Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
25 серпня 2022 року

Житомиряни

в світлописах XIX ст.

В Житомирі з великою зацікавленістю пройшла виставка «ЖИТОМИРЯНИ В СВІТЛОПИСАХ XIX СТОЛІТТЯ». Виставку було організовано в творчій колаборації Студентського польського клубу, Gnatyuk Art Center та Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка за сприянням Агенції розвитку міста Житомирської міської ради та ГО «Цілком природно».

Експозиція була доступна для житомирян та гостей міста з 12 липня по 14 серпня в одній із історичних будівель Житомира – Водонапірній Вежі (Муніципальний арт-простір «ВЕЖА»).

На експозиції висвітлено роботи відомих Житомирських фотографів того часу, які започаткували та розвивали фото-школи в Житомирі. Оригінали фотографій, що представлені на виставці знаходяться в приватних колекціях.

Доповненням до основної експозиції стали графічні роботи старовинних будівель Житомира Маї Левчук, чорно-білі фотозамальовки Житомира 90-х років Миколи Бутковського та жанрові сцени з життя Житомира 2000 років Леоніда Шевчука. Для занурення у атмосферу ХІХ століття на двох поверхах вежі працювали кінотеатр німого чорно-білого кіно нон-стоп з комедіями Чарлі Чапліна, Бастера Кітона, Гарольда Ллойда, Владислава Старевича та кінозал з документально-біографічними фільмами про видатних уродженців Житомирщини, серед яких такі історичні постаті як Альфред Федецький, Юліуш Зарембський, Евеліна Ганська, Джозеф Конрад (Юзеф Теодор Конрад Коженьовський) та інші. Також на час експозиції до вежі тимчасово перемістився кіноклуб Gnatyuk Art Cinema та було започатковано літературний експрес-огляд актуальної літератури «Книга з полиці».

Відвідувачі також мали нагоду безкоштовно отримати інформаційні матеріали та консультацію щодо визначних туристичних місць Житомира та Житомирської області від обласного туристично-інформаційного центру Житомирської обласної ради та придбати краєзнавчу літературу видавництва «Волинь».

Під час дії виставки були зібрано благодійні кошти на потреби ЗСУ, які було спрямовано для закупівлі наметів, основи для маскувальних сіток та авто. Загалом виставку переглянули понад 500 відвідувачів, серед яких внутрішньо-переміщені особи та громадяни інших країн – Польщі, Італії, Франції.

Виставка спонукала житомирян до перегляду сімейних архівів та долучення віднайдених світлин до розширення та продовження проекту.

Експозиція стала справжньою віддушиною під час військового стану та зібрала численні схвальні відгуки в соцмережах.

На фотовиставці у Вежі, представлено фотографії житомирських фотографів XIX століття, які ми вже презентували в 2021 році в рамках фото-проєкту «Житомиряни очима польських фотографів XIX ст.», організаторами та співорганізаторами якої були: «Студентський Польський клуб» у Житомирі, Gnatyuk Art Center та Житомирський Фаховий коледж Культури та Мистецтва ім. Івана Огієнка. Проєкт було реалізовано за підтримки Канцелярії Голови Ради Міністрів в рамках конкурсу Полонія та поляки за кордоном за посередництвом Фонду «Допомога полякам на сході».

Актуально —>


Ваші коментарі