Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
16 вересня 2021 року

Житомиряни очима

польських фотографів XIX ст.

11 вересня в стінах Gnatyuk Art Center відбулося відкриття виставки фотографій, присвячених Житомирським фотографам XIX століття.

На експозиції висвітлено роботи відомих Житомирських фотографів того часу, які започаткували та розвинули фото-школи в Житомирі. До речі, всі оригінали фотографій, що представлені на виставці знаходяться в приватних колекціях.

В рамках цієї виставки відбулися виступи відомих істориків та краєзнавців. Згідно інформації кандидата історичних наук Антона Сичевського, доцента Кафедри історії України Житомирського Державного Університету імені Івана Франка: «В другій половині XIX століття – на початку XX століття в Житомирі діяло понад 60 фотографів, з них: 26 поляків, 14 євреїв, 4 росіяни та 1 німець. Більшість з них розміщувалися на найбільших та найвідоміших вулицях нашого міста, таких як: Михайлівська, Бердичівська, Київська та Петербурзька (нині Покровська)».

Сергій Собчук, відомий краєзнавець, на прикладі своїх світлин, розповів про людей, що представлені на світлинах того часу, про їх долю та життя на теренах нашого міста. Далі слово передано Ірині Вишневецькій, заслуженому працівнику культури України та керівнику відділу музею Космонавтики імені Сергія Корольова, яка розповіла про свою сімейну історію та життєвий історію польки Станіслави Яцкевич з дому Долмат.

Кожного, хто був запрошений до слова, гості в залі слухали із великим зацікавленням, адже вся інформація була озвучена вперше, вперше Житомиряни могли почути розповідь про Житомирських фотографів в нашому місті. Пізнаючи історію нашого міста ми все більше й більше переконуємося, що Житомир має дуже багату історію, що наше місто настільки цікаве, що потрібно організовувати більше подібних зустрічей, щоб відкривати невідомі сторінки історії нашого міста.

Під час зустрічі також відбувся неймовірний концерт, присвячений Житомирянам XIX ст., де звучала музика Андрія Яновича, Юліуша Зарембського, Володимира Протодякова, барона де Шодуара та родини Лятошинських. Важливо, що деякі твори прозвучали вперше, тож велика подяка та пошана для заслуженого ансамблю ім. Ігнація Фелікса Добжинського під керівництвом Ірини Копоть, за прекрасний концерт. Для нас, як організаторів, є важливим і цінним, що ми отримали багато позитивних відгуків від учасників заходу, на веб-сторінках, серед яких були й такі: «Це дуже важлива подія для нашого міста, яка організована на досить високому, професійному рівні»; «Кожного з великим задоволенням та зацікавленням слухали, ми пишаємося, що живемо в такому місті як Житомир!»; «Ми повинні відійти від почуття меншовартості, навпаки, пишатися, що живемо в такому місті».

На виставці можем побачити багато знайомих нам обличь, таких як: Юліуша Зарембського, Юліуша Зарембського з друзями та сестрою. Запрошуємо усіх, хто не встиг оглянути виставку до Gnatyuk Art Center.

Ми дуже щасливі, що на відкриття виставки прийшло дуже багато гостей, серед них були й голови польських організацій Житомира, краєзнавці, працівники культури, студенти – весь зал був переповнений. Дякуємо, що з нами сьогодні була також заступник аташе з питань оборони Республіки Польщі, полковник Агнешка Мальчевська.

Організаторами та співорганізаторами виставки є: «Студентський Польський клуб» у Житомирі, Gnatyuk Art Center та Житомирський Фаховий коледж Культури та Мистецтва ім. Івана Огієнка.

Проект підтримано Канцелярією Голови Ради Міністрів в рамках конкурсу Полонія та поляки за кордоном за посередництвом Фонду «Допомога полякам на сході».

Актуально —>


Ваші коментарі