Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
25 листопада 2020 року

Вебінар про

Поляків Житомирщини

У суботу, 21 листопада, відбувся вебінар на тему «Поляки Житомирщини з перспективи 90-х років та сьогодення». На запрошення Голови Фонду Допомоги та підтримки польських кресів Артура Конрада в заході взяли участь доповідачі – Ірина Першко, директор Польського дому в Житомирі, та Валентина Юсупова, голова Студентського польського клубу.

В рамках вебінару, спираючись на інформацію фотовиставки, яка була опрацьована в 2018 році під назвою «Поляки на Житомирщині – вчора і сьогодні», пані Ірина розповідала про те, звідки поляки взялись на наших територіях. Вона згадала тих поляків, які розпочали відродження польської культури на Житомирщині, такі як: Валентин Грабовський, Францішек Бржезицький, єпископ-емерит Ян Пурвінський, полковник Зигмунт Венгловський. Говорили також про одну з найактивніших організацій у 2000-х роках – Польське Наукове Товариство в Житомирі. Це була одна з перших організацій, яка здійснювала різного напрямку діяльність: освітні, наукові, видавничі, культурні проекти тощо. Це була перша організація, яка мала власний веб-сайт, корпоративну електронну пошту та видавала єдиний на той час в Україні польський тижневик „Газета польська» (видавалася з 2002 по 2010 рік). Пані Ірина нагадала, що на сьогодні у Житомирі видається періодичне видання «Głos Polonii», яке видає Союз Польської Шляхти на Житомирщині.

На запитання представника порталу Polska360.org, пана Марка Собіша, чи серед голів польських організацій багато є з науковими ступенями, Ірина Першко, яка є також кандидатом біологічних наук, зазначила, що серед голів організацій є певні кількість науковців: доктор політичних наук Сергій Рудницький (голова Польського Наукового Товариства), доктор філологічних наук Наталія Шумлянська (голова Житомирського польського центру освіти та наук), докор педагогічних наук Наталія Сейко (викладач Житомирського державного університету ім. Івана Франка).

Ми також говорили про динаміку створення польських організацій на Житомирщині у 1989-2017 роках. Підготувати такий аналіз вдалося завдяки інформаційно-аналітичному виданню «ПОЛОНІЯ ЖИТОМИРЩИНИ», яке було видано в 2007 році. Видання було створене за підтримки Державного Комітету України у справах національних меншин та релігії, Житомирського Державного Університету ім. І. Франка та Польського Наукового Товариства у Житомирі.

Звичайно, не про все ми змогли розповісти, ще багато можна говорити про діяльність організацій, які діють у Житомирі та області. Можливо, це перша зустріч, яка матиме продовження у форматі онлайн-зустрічей та дискусій про поляків Житомирської області. Тим більше, що всі ми дбаємо і відповідно працюємо належним чином на збереження гарного візерунку Польщі.

Пряму трансляцію могли переглядати усі зацікавлені з усього світу. Ми знаємо, що за нами спостерігали глядачі зі Швеції, Німеччини, Польщі та України, в тому числі громада з Житомира.

Дякую всій команді порталу Polska360.org та окремо пану Марку Собішу за допомогу в організації вебінару. Дякую голові Фонду пану Артуру Конраду за запрошення та зацікавленість діяльністю поляків на Житомирщині. Для нас це був дуже важливий досвід і хороша можливість передати інформацію про поляків Житомирщини, які першими почали працювати задля відродження польської культури на Житомирщині, та тих, хто зараз активно працює на збереження польської культури та гарного візерунку Польщі.

Портал Polska360.org створений з метою підтримки поляків та полонії у всьому світі. Допомога особливо важлива під час кризи, що викликана COVID-19. Інформаційний портал було створено Фондом Допомоги та підтримки польських кресів, який є порталом налагодження зв`язків між поляками які живуть за межами Польщі. У співпраці з польською громадою та експертами організовуються вебінари та семінари, які допоможуть знайти роботу, змінити професію у зв`язку з новими викликами на ринку праці. Портал співпрацює з юристами, психологами, економістами та людьми культури, щоб створити широкий спектр підтримки.

Портал сприяє винахідливості та відповідальності, намагається надихнути та пришвидшити обмін досвідом, демонструючи численні приклади позитивних дій поляків та польської діаспори у різних частинах світу. Для участі у вебінарах потрібно зареєструватися на порталі Polska360.org та долучитися до діяльності Порталу.

Актуально —>


Ваші коментарі