Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
23 листопада 2020 року

Виставка

про Станіславівчанів

20 листопада у Польському Домі в Житомирі в рамках святкування Дня Незалежності Польщі було відкрито чудову фотовиставку «Станіславівчани – про відомих та заслужених поляків, пов`язаних зі Станіславовом».

Два роки тому Студентський Польський клуб у співпраці з Польським Домом у Житомирі відкрив фотовиставку «Поляки Житомирщини – вчора та сьогодні» в рамках святкування 100-річчя Незалежності Польщі та 100-річчя Державності України. І тепер ми маємо можливість дізнатись історію міста Івано-Франківська (давнього Станіславова), з яким пов`язано багато відомих та видатних поляків.

У відкритті виставки взяли учні курсів з вивчення польської мови при Польському домі в Житомирі та члени Студентського польського клубу. Також з нами на онлайн зв`язку була директор Центру, пані Марія Осідач. Розповідаючи про виставку, пані Марія згадувала, наскільки вона важлива та близька для неї, так як це перша виставка, яка була підготовлена на відкриття Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську в 2014 році.

В рамках відкриття виставки ми запросили наших гостей переглянути фільм «Там був для мене рай. Розповідь про давній Станіславів». Фільм був підготовлений командою «Галицького кур`єра», а у 2018 році також показаний у Центрі польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську.

«Місто, яке не існує на мапах. Місто, яке зникло зі своїх вулиць. Навіть вулиці того міста вже зникли. Деякі з них невпізнанні. Інші – все ще лежать поруч з новими будинками. Їх важко назвати багатоквартирними будинками – холодні хмарочоси з бетону та скла, які прокралися між старими будівлями з все ще помітними формами старих скульптур, птахів, ангелів, лепнини, пошкоджених та викарбуваних крикливою рекламою, вигукуючи своєю неприродністю.

Це колишнє місто залишилось у спогадах людей, які раніше тут мешкали, але мусили залишити його з родинами чи без них. Вони оселилися в різних куточках Польщі. Довелося їх шукати, переконувати поговорити, щоб дізнатись більше про старе місто. Нам вдалося записати ці розмови, щоб скласти 30-хвилинний фільм із цих кількох десятків годин записів: «Там був для мене рай. Розповідь про давній Станіслав» - так говорить про фільм команда «Галицького кур`єра».

Фільм має нагороди: був нагороджений на Фестивалі Фільмів Еміграційних Емігра. Під час фестивалю «Долі Поляків» йому було присуджено 3 місце в категорії історичного документального кіно».

Виставка в Польському домі буде діяти протягом листопада-грудня, запрошуємо усіх бажаючих подивитися. Напевно можу сказати, що кожен, хто відвідає цю виставку, знайде для себе «свого героя», біографією та досягненнями якого вони захочуть захоплюватися та аналізувати знову і знову.

Проєкт реалізується за підтримки Канцелярії голови Ради міністрів РП в рамках державної підтримки Полонії та Поляків за кордоном за посередництвом Фонду «Допомога полякам на Сході.

Актуально —>


Ваші коментарі