Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
22 жовтня 2020 року

Польські сліди

на Житомирщині

17 жовтня ц.р. в Gnatyuk Art. Center відбулося відкриття фотовиставки «Польські сліди в Житомирщині». На виставці представлено понад 50 фотографій, що відображають сучасний стан польських костелів, палаців та садиб, що збереглися в Житомирській області.

В рамках відкриття виставки було підготовлено кілька презентацій та фільмів про польські історичні об`єкти в т.ч., про костел св. Клари в селі Городківка (Андрушівський район) та фільм про історію Палацу Адольфа Грохольського в селі Червоне (Андрушівський район). Показані фільми підготовлені в рамках проєкту «Głos Polonii TV» O najważniejszym» організацією «Союз Польської Шляхти на Житомирщині».

Член Клубу Юлія Новицька підготувала презентацію про історію родини Ганських та їх маєток, що залишився в селі Верхівня (Ружинський район). Володимир Денисевич, вчитель історії з Нового Заводу, розповів про родину Шленкерів, яка була прикладом нового класу підприємців у XIX столітті і залишила кілька будівель у селі Новий Завод.

У фільмі про Монастир Кармелітів Босих у Бердичеві, показано історію монастирського комплексу, заснованого ще в 1630 р. для ордену кармелітів воєводою Янушем Тишкевичем. Комплекс цей протягом століть був найважливішим місцем релігійного культу, науки та культури. Цей фільм знято в 2019 р., підготовлений о. Рафалом Мишковським, настоятелем монастиря Кармелітів Босих у Бердичеві, та сестрами зі згромадження св. Терези від Дитятка Ісуса.

Про історію створення та діяльність Семінарійного Костелу св. Яна з Дуклі показано у фільмі, що підготовлений орденом францисканців. Після показу фільму слово взяв настоятель парафії отець Петро Новосельський. У своєму виступі настоятель висловив вдячність за те, що молодь та люди старші цікавляться історією. А в рамках промоції виставки, отець запропонував в подальшому розмістити її у стінах костелу.

Наприкінці організатори заходу подякували за допомогу в підготовці виставки автору фотографій Пану Петру Грушко, який безкоштовно надав фотографії. Виставку можна буде оглянути в Gnatyuk Art. Center до 6 листопада ц. р. – запрошуємо всіх оглянути виставку.

Згадуючи історію Житомира, варто згадати, що в V-VII ст. територія Житомирської області була заселена східнослов`янськими племенами. У XI i XII ст. землі входили до складу Київської Русі. У другій половині XII ст. територія належала Київському князівству. У 1350-1360 рр. східна частина Волині перейшла до Литви. Після підписання Люблінської унії 1569 р. землі Волині увійшли до складу Речі Посполитої. Житомир був королівським містом Корони Польського Королівства та столицею Київського воєводства після 1667 р. Після другого поділу Польщі дані території потрапили під владу Російської імперії. У 1797 р. вони ввійшли до Волинської губернії та частково до Київської губернії. З 1804 р. Житомир був центром Волинської губернії. Житомирська область на сьогодні є однією з 24 областей України. Область створена 22 вересня 1937 р. як адміністративна одиниця Радянської України. Донині на Житомирщині живе багато поляків.

У зустрічі взяли участь: заступник аташе з питань оборони при Посольстві РП в Україні, полковник Агнешка Мальчевська, директор Польського дому в Житомирі Ірина Першко, голова Польського товариства в Любарі Ярослава Павлюк, голова культурно-освітнього товариства «Полонія Звягельщизни» у Новограді Волинському Юлія Вовк, заступник голови Товариства Поляків ім. Яна Павла ІІ у Биківці Алла Погребняк, голова культурно-освітнього товариства ім. Г. Сенкевича в Малині Катерина Руденко, голова Польського культурно-освітнього товариства в Романові Ольга Мичковська, голова Товариства ветеранів ВП Житомирщини полковник Зігмунт Венгловський, голова Спілки вчителів-полоністів Житомирщини Мирослава Старовєров, керівник хору ім. Ю. Зарембського Ян Красовський, керівник колективу «Поліські соколи» Ян Бочковський, настоятель парафії св. Яна Дуклі в Житомирі о. Петро Новосельський. На зустрічі також був присутній представник Почесного консульства Словенії Ігор Гречковський. У відкритті виставки також взяли участь учасники Міжнародного молодіжного форуму «Голос молоді в міжнародному діалозі», який відбувся у Житомирі 15-17 жовтня, та члени польських організацій.

Виставка організована обласною громадською організацією «Студентський польський клуб». Партнером проєкту є Польський Дім у Житомирі. Проєкт реалізовується за підтримки Канцелярії голови Ради міністрів РП у межах державної підтримки Полонії та Поляків за кордоном у співпраці з Фондом «Допомога полякам на сході

Актуально —>


Ваші коментарі