Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
22 жовтня 2020 року

Молодіжний форум

у Житомирі

15-17 жовтня ц.р. в м. Житомир відбувся Молодіжний форум «ГОЛОС МОЛОДІ В МІЖНАРОДНОМУ ДІАЛОЗІ». До участі у Форумі були запрошені молоді люди з різних областей України (Рівненської, Вінницької, Луганської та Житомирської), а також з Польщі.

Головною метою Форуму є реалізація початкових ініціатив молоді обох країн щодо планування та побудови Міжнародної платформи для відкритого та постійного діалогу, тривалого взаєморозуміння та міцної співпраці між собою.

Протягом трьох днів молодь мала можливість вільно обговорювати цікаві теми майбутнього з представниками місцевої влади у Житомирі та представниками громадських організацій, для того, щоб сформувати здібності до досягнення поставлених цілей. В рамках Форуму були проведені тренінги, які забезпечили необхідні знання та навички для молоді. Тренінги проводив досвідчений сертифікований медіатор, член Національної асоціації медіаторів України, тренер із запобігання насильству, тренер зі спортивного партнерства для соціальних змін Віталій СКОРОХОД. Ми багато говорили з молоддю про поняття «Погляди та факти», про конфлікти як явище та ресурс. Тренінги проходили в мистецькому центрі „Gnatyuk Art. Center”.

Під час Форуму на всіх учасників чекав сюрприз – усі отримали книгу Віталія Скорохода «Занадто реально, щоб бути правдою». Ми дякуємо пану Віталію за такий цінний подарунок.

На другий день Форуму група вирушила до Культурно-мистецького центру «Поліська хата» (м. Городське, Коростишівського району), де в рамках теми форуму ми говорили про спільні традиції українців та поляків. Щиро дякуємо Директору Центру Пані Інні ВЕЛИЧКО та Пану Юрію КАМИШНОМУ за гарну атмосферу та дуже пізнавальну зустріч.

Під час відвідування Музею старожитностей в Житомирському Університеті ім. Івана Франка, ми також поговорили про спільні традиції побуту українців та поляків. У цьому Музеї зібрано велику колекцію унікальних старовинних речей, які були і залишаються невід`ємною частиною життя українців та поляків, а також інших національностей, які в різні часи проживали на Житомирщині. Директор музею, Пані Марія МАСЛОВСЬКА, познайомила нас із різними стилями вишивки, звернувши велику увагу на те, що вишивка є національним кодом, тому кожна країна має свої кольори, стиль та традиції вишивання.

У конференц-залі університету учасників Форуму вітала ректор університету пані Галина КИРИЧУК. Ректор багато говорила про польсько-українську співпрацю між університетами двох країн, про постійний розвиток університету. Далі директор Польського Дому в Житомирі, Ірена ПЕРШКО розповіла про діяльність польських організацій у Житомирі та області, а також розповіла про польсько-українську співпрацю.

Третій день Молодіжного форуму також був дуже важливим та значущим. Учасники форуму, за допомогою он-лайн зв`язку мали можливість поспілкуватися з представниками Литовсько-Польсько-Української Бригади імені Великого Гетьмана Костянтина Острозького та дізнатись про діяльність Бригади, що є прикладом співпраці між трьома країнами. Від усієї душі дякую командиру Бригади полковнику Дмитру Братішко за можливість співпраці.

У зустрічі з представниками Литовсько-польсько-української Бригади взяли участь заступник аташе оборони Посольства РП в Україні полковник Агнешка Мальчевська та мер міста Житомира Сергій Сухомлин. Зустріч відбулась у прес-центрі Житомирської міської ради.

Далі учасники Молодіжного форуму перемістилися до мистецького центру Gnatyuk Art. Center, де взяли участь у відкритті фотовиставки «Польські сліди на Житомирщині».

Від імені організаторів хотіла би подякувати усім учасникам за участь у Форумі, усім, хто сприяв організації цього заходу, і подякувати усім нашим партнерам.

Бажаю всім нам, незалежно від ситуації, щоб завжди прагнули до діалогу та порозуміння і щоб ми завжди пам`ятали гасло литовсько-польсько-української бригади «три точки зору, одна мета».

Організатор Форуму є Студентський польський клуб. Партнерами Форуму виступили – Житомирська міська рада та Житомирський державний університет імені Івана Франка. Проєкт реалізовується за підтримки Канцелярії голови Ради міністрів РП у межах державної підтримки Полонії та Поляків за кордоном у співпраці з Фондом «Допомога полякам на сході».

Актуально —>


Ваші коментарі