Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
27 вересня 2020 року

Тематична зустріч

в Польському домі у Житомирі

2020 рік справді особливий з багатьох причин, і перш за все тому, що ми святкуємо 100-річчя з дня народження св. Яна Павла ІІ. В рамках святкування Року Яна Павла ІІ та сотої річниці з дня його народження в Польському Домі відбулася тематична зустріч.

На зустріч прибули члени Польського культурно-освітнього товариства ім. Генріха Сінкевича на чолі з головою організації Катериною Руденко, представники Польського Студентського Клубу на чолі з пані Валентиною Юсуповою, викладачі та студенти курсів польської мови при Польському Домі.

Зустріч розпочалася з перегляду біографічного фільму «Кароль Войтила – наш Папа», що підготовлено з нагоди 100-річчя від дня народження Кароля Войтили Інститутом Діалогу Яна Павла ІІ. Цей фільм, висвітлює життя Кароля Войтили від народження до обрання його на Святий Престол – цей фільм до сліз зворушив усіх присутніх у залі.

Далі до слова запрошено житомирського краєзнавця Сергія Собчука. Пан Сергій, між іншим, згадав події 2001 року, коли Ян Павло ІІ відвідав Україну.

«Тоді Україна була незалежною вже 10 років, але вплив Росії був вражаючим, особливо вплив Православної Церкви Московського Патріархату, що активно виступала проти приїзду Яна Павла ІІ до України – згадує пан Сергій. Незважаючи на це, візит все ж відбувся, мільйони людей прибули до Києва та Львова на зустріч з Папою Римським. Але мало хто знає, що Ян Павло ІІ планував відвідати також і Житомир, як регіон з найбільшим скупченням поляків. Більше того, Папа був знайомий з нашим єпископом Яном Пурвінським. Житомир активно готувався до цього візиту – було вирізьблено з дерева спеціальне крісло, на якому мав сидіти Папа, і виготовлено спеціальну монету з написом «Україна-Київ-Львів-Житомир». Але з міркувань безпеки візит до Житомира було скасовано, а на монеті напис замінили на «Україна-Київ-Львів» .

Ще одним елементом зустрічі стало відкриття біографічної виставки «Кароль Войтила. Народження», підготовлена та надана Центром Думок Яна Павла ІІ у Варшаві. На 10 планшах у вигляді унікальних фото, цитат та спогадів нам відкривається все життя Людини, яка стала Папою Римським. Виставка буде показана в Польському Домі до 17 жовтня, де її зможуть побачити студенти курсів польської мови в Польському Домі, студенти та члени інших польських організацій у Житомирі, гості Польського Дому.

Актуально —>


Ваші коментарі