Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
13 квітня 2020 року

Акція

Великодня солідарність

Під час епідемії, коли ми разом, але й водночас окремо, вирішили для людей похилого віку, якими ми опікуємося вже багато років, підготувати приємну великодневу несподіванку!

В рамках акції «Великодня солідарність» приготували нашим підопічним спечене «ягнятко», яйця, сіль, великодні вироби ручної роботи, а також в рамках захисту – одноразові рукавички та захисні маски.

Все це ми передали людям похилого віку: Ядвізі Навроцькій із села Лезники Хорошівського району (1926 р. н.), полковнику Зигмунту Венгловському з Житомира (1925 р. н.), Казимиру Ситніцькому з Довбиша (1949 р. н.), Тамарі Телішевській з Житомира (1946 р. н.), Цезарії Павловській з Житомира (1929 р. н.) та Балтазару Верховецькому (1926 р. н.). Ми дуже раді, що кожен з них мав святкові страви на великодньому столі. Нехай ця радісна новина – Христос Воскрес, принесе нам усім спасіння, мир, здоров`я та віру в краще майбутнє!

Прийшовши до пані Цезарії Павловської, звернули увагу, що в цей час вона по «Радіо Марія» слухала святу літургію. «Ось так я можу брати участь у святій месі й духовно бути присутньою на сповіді», – із смутком і одночасно радістю в очах сказала пані Цезарія. Вона також згадувала часи свого дитинства, коли не можна було ходити до костелу, а тим більше освячувати великодневий кошик. Тоді вона разом із старшою сестрою залишали «великодній сніданок» на столі на цілу ніч, молилися, а на ранок, вірили, що таким чином «Бог це все благословив та освятив».

Ядвіга Навроцька плекає родинні традиції, зокрема ділення одним яєчком, яке обов`язково має бути розділене на шматочки і кожен з тарілочки бере собі кусочок.

Пан Казимир із дружиною Ядвігою також згадували часи, коли було заборонено ходити до костелу. Згідно з традиціями, на великодньому столі мала бути свята їжа, тому вони використовували сіль, яку заздалегідь освячували в костелі, зберігали та використовували її лише для «освячення їжі».

Пан Зигмунд з посмішкою та вдячністю прийняв освячену їжу. За великоднім столом він буде один, однак не засмучується й оптимістично говорить: «Ми повинні витримати карантин, а далі будемо святкувати разом».

Ми тішимося, що незалежно від того, святкували всі вони в гроні родини чи самі, однак кожен з них, споживаючи освячені дари, знає, що ми, Поляки, солідарні.

Дякуємо отцю Вальдемару Павелець, з парафії Божого Милосердя у Житомирі (на Мальованці) за освячення дарів. Дякуємо всім, хто долучився до нашої акції, особливо Олені та Ірині Денисевич.

Акція «Великодня солідарність» була організована Студентським Польським Клубом у Житомирі.

Актуально —>


Ваші коментарі