Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
19 березня 2020 року

Митці Житомира:

Юліуш Зарембський

В Gnatyuk Art Center у Житомирі 14 березня відбулася зустріч «Митці Житомира: Юліуш Зарембський» з нагоди 166 річниці з дня народження відомого польського піаніста і композитора Юліуша Зарембського. Перед початком зустрічі відомого митця, відбулася молитва та покладання квітів на могилі Ю. Зарембського і його батьків на католицькому кладовищі у Житомирі. Спільна молитва на кладовищі відбулася за участі о. Павла з Парафії Божого Милосердя (на Мальованці).

Зустріч розпочалася зі співу польського камерального хору ім. Юліуша Зарембського під керівництвом Яна Красовського. Хор було створено в 1997 році за ініціативи голова Спілки Поляків Житомирщини «Полонія» Тадеуша Ренькаса. Артистичним патроном хору обрано польського піаніста і композитора Юліуша Зарембського, який був міцно пов`язаний в Житомиром (тут народився, працював і помер). Двадцять п`ять вокалістів – вчителі, студенти і аніматори культури – працюють під керівництвом Яна Красовського, прекрасного вчителя молоді, відмінного хориста, композитора та аранжувальника. Репертуар хору включає польські релігійні та національні пісні, твори з канону класиків польської музичної літератури та популярні народні пісні. Хор постійно вдосконалюється, художній спів хору ім. Юліуш Заребський a`cappella приносить йому багато шанувальників.

     Для наших шановних гостей співав також чудовий колектив «Солісти Полісся» – Наталія Травкіна (фортепіано) і Микола Нагірняк (баритон). Чудова музика польського композитора, прекрасне виконання, спів та харизма колективу сприяла добрій i позитивній атмосфері в залі.

В 2015 році в Житомирі, з нагоди дня народження відомого польського композитора Юліуша Зарембського, було підготовлено та показано фільм в кінотеатрі Україна «Рано зірвана троянда». Фільм розповідає про життєвий та творчий шлях польського композитора Юліуша Зарембського. Режисером фільму є Юлія Огінська, яка на той час була студенткою Житомирського коледжу культури та мистецтв ім. Івана Огієнка. У своєму виступі, режисер фільму Юлія, розповіла про ідею фільму, цікаві моменти та «подальше життя» цього фільму. Нам було буде приємно дізнатися, що в 2016 році цей фільм отримав відзнаку в категорії «фільмів фабулярних і документів фабуляризованих» в рамках XI Полонійного Фестивалю «Долі Поляків 2016» та Перегляду польських та полонійних фільмів «1050-ліття хрещення Польщі та Світових Днів Молоді» під патронатом Маршалка Сенату Речі Посполитої Польщі.

Дуже приємно, що студенти Житомирського коледжу культури та мистецтв ім. Івана Огієнка, мають можливість написання дипломних робіт шляхом створення фільмів, про відомих чи мало відомих, поляків, українців, чи людей інших національностей, що проживали в Житомирі в різні епохи і в такий спосіб популяризують наше місто, а також тих, про кого знає весь світ.

Також, ми як організатори, підготували нашим гостям цікаву презентацію з інформацією про місця у Житомирі, з якими пов`язаний відомий митець. А є їх декілька: на католицькому кладовищі у Житомирі похованих сам Юліуш (1854-1885), а також недалеко знаходиться поховання його батьків, Кароля (1826-1904) i Анастасії (1826-1905) Зарембських; в кафедральному костелі св. Софії на колоні трансепту встановлено пам`ятну дошку Ю. Зарембському; одноповерховий будинок, у якому народився Юліуш, був знесений у 1970-х роках. Зараз на його місці стоїть дев′ятиповерховий будинок; в мікрорайоні Хмільники в районі Польського бульвару є Майдан ім. Ю. Зарембського.

На сам кінець заходу виступили Євген Тіміряєв, Сергій Собчук, Наталія Місяць з цікавою інформацією про Юліуша Зарембського, спогадами та подякою для організаторів даної зустрічі.

На нашій зустрічі ми мали можливість вітати голів польських організацій м. Житомира, директора Польського дому, духовенство, краєзнавців, студентів та людей, які закохані в музику польського композитора.

Величезна подяка колективу хору ім. Юліуша Зарембського під керівництвом Яна Красовського. Висловлюю велику подяку колективу «Солісти Полісся», пані Наталії Травкіній та Миколі Нагірняку. Дякую усім творцям фільму «Рано зірвана троянда» за їх працю. Від усього серця дякую усім хто долучився до організації такої чудової зустрічі. Гостям, які прибули на наш захід, що створили таку теплу, родинну атмосферу. За те, що кожен з нас долучається, в різний спосіб, до збереження пам`яті про великого Поляка, що був міцно пов`язаний з Житомиром. Окрема подяка Олені Денисевич, яка виступила з ініціативою організувати подібний захід.

Ініціатором і організатором заходу виступили: громадська організація «Студентський польський клуб», Польський дім у Житомирі, Житомирський коледж культури і мистецтв ім. Івана Огієнка та Gnatyuk Art Center.

Актуально —>


Ваші коментарі