Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
5 грудня 2019 року

Молодь пізнає

Житомир

На початку грудня розпочалась реалізація освітнього проекту «Пізнай місто, в якому ти живеш», спрямованого на молодь зі Студентського польського клубу та зацікавлених жителів міста.

Мета нашого проекту – розкрити молоді незнану чи забуту історію, розповісти про видатних мешканців нашого міста, популяризувати культуру серед студентів та зламати стереотипи про Житомир.

Перша зустріч була присвячена постаті відомого композитора Бориса Лятошинського, який народився у Житомирі й провів тут своє дитинство та юність. З 2013 року у Житомирі працює музей композитора, але про це навряд чи хтось знає. Заклад розташований на вулиці Михайлівській, у Музичній школі № 1. У музеї зібрані сімейні фотографії родини Лятошинських, архівні документи про шляхетне походження родини, записки та ноти. Крім того, у приміщенні відтворений інтер`єр будинку видатного композитора. Від директора музею Ірини Копоть ми дізналися про особливості створення, функціонування музею, життя відомого композитора та його родини у важкі часи 20 століття. Пані Ірина розповіла, як шляхетне походження та гарне виховання, що допомогло композитору пережити страшні часи, коли передусім переслідувався інтелект.

Музей розташований у центрі міста на вулиці Михайлівській, де, ще за життя композитора, існував кінотеатр. З вікон музею видно вулицю, яка носить ім`я видатного композитора – вулиця Лятошинського. На ній був розташований родинний дім відомого музиканта, який, на жаль, не зберігся до наших часів. На його місці зараз стоїть пам`ятник композитору.

Музику Бориса Лятошинського, співавтора української музики, неможливо зрозуміти без історичного підґрунтя, її слід інтерпретувати з урахуванням історичної епохи, в якій жив автор. Певною мірою твори Лятошинського відображають реальність та особисті переживання. Вихований у шляхетній польській родині, композитор сформував у собі духовні засади, які згодом допомогли йому вижити в нелюдських умовах.

Музей підтримує міжнародні контакти, проводить дослідження та публікує наукові статті, присвячені творчості Бориса Лятошинського.

«Під час екскурсії по музею я відчувала, що повертаюся на 100 років назад, у часи Лятошинського. Для мене ожила історія вулиці Михайлівської, сім`ї Лятошинських», – із захопленням розповідала учасниця проекту, Вікторія Мельник.

Ми висловлюємо подяку директору музею, пані Ірині Копоть, за захоплюючу подорож, яка відкрила нам такого видатного композитора, що прославив наше місто.

Олена Денисевич, Польський студентський клуб у Житомирі

Актуально —>


Ваші коментарі