Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
31 серпня 2019 року

Кампанія

KTOTYJESTEŚ

28 серпня була запрошена на інавгурацію ІІ етапу громадської кампанії #KtoTyJesteś, присвяченої вивченню польської мови за кордоном, яка відбулася в Сенаті РП.

В конференції взяли участь представники Міністерства національної освіти, Міністерства закордонних справ і Осередку розвитку польської освіти за кордоном.

Цього року організатори заохочують до вивчення польської мови дітей, що проживають за кордоном Польщі, демонструючи радість, яка випливає з відкриття свого коріння.

Громадська кампанія #KTOTYJESTEŚ, реалізована Фундацією «Допомога полякам на Сході», спрямована на осіб польського походження, які проживають за кордонами Польщі. Суть кампанії в пропаганді вивчення польської мови серед дітей, які мають польські корені. Головна мета її – зміна свідомості поляків за межами Польщі щодо вивчення польської мови і звернення уваги на користь, яку дає двомовність дітей і молоді, в тому числі передовсім формування польської ідентичності.

В цьогорічній кампанії зосереджено на особах польського походження та проживають в Литві, Латвії, Україні, Білорусі, Чехії, Казахстані та Росії.

У всіх цих країнах, крім України і частково Росії, помітною є проблема спаду зацікавленості у вивченні польської мови. «Не дивлячись на багаторічну підтримку Польщею таких осередків, існує зростаюча тенденція до вживання мови країни проживання чи російської мови на перервах між заняттями в польських школах і в спілкуванні однолітків», – говорить Міколай Фальковський, голова правління Фундації «Допомога полякам на Сході». «Кожного року завданням є заохотити батьків першокласників записуватися до польських шкіл. Як і впровадження польської мови до щоденного життя учнів, там, де її не використовують вдома, через польську літературу, пресу чи культуру” – додає Міколай Фальковський.

Особи, зацікавлені акцією, матимуть можливість поглибити свої знання і отримати допомогу за допомогою сторінки www.ktotyjesteś.pl, яка зокрема містить: список закордонних навчальних осередків з вивчення польської мови та додаткову інформацію з вивчення польської мови в усьому світі.

Кампанія фінансується в рамках опіки Сенату Республіки Польща над полонією і поляками за кордоном. Проект підтримують Міністерство закордонних справ, Міністерство національної освіти, Осередок розвитку польської освіти за кордоном та Фундація «Свобода та демократія».

Більше інформації за посиланням https://www.ktotyjestes.pl/materialy.

Актуально —>


Ваші коментарі