Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
2 липня 2019 року

Польський табір

оздоровчий 2

У другій половині червня в місті Житомир відбувся наступний етап 14-денного табору в рамках проекту «Польський оздоровчий табір» із використанням скандинавської ходьби та фізично-лікувальної фізкультури для дітей.

Програма ІІ туру включала відвідування місць, пов`язаних з польською культурою та історією у місті Житомирі та Бердичеві, організовано семінари з питань здорового способу життя, знайомилися з польською кухнею та багато чого цікавого. Під час табору діти на чолі з викладачем польської мови, Юлією Порозінською, спілкувалися польською мовою.

Заняття переважно проходили під відкритим небом у дружній та гарній атмосфері, яку забезпечували опікуни групи, студенти філологічного факультету Житомирського державного університету. Щодня, так само як і під час першого туру, з дітьми працювала тренер із скандинавської ходьби Ірина Снігуровська, а фізично-лікувальну фізкультуру проводила Алексія Троценко.

На початку табору учасники дізналися більше про Польщу, про її національні символи, слухали польські казки та легенди, дізналися про польські релігійні свята та національну польську кухню.

Учасники ІІ туру відвідали багато цікавих місць у Житомирі, пов`язаних з поляками, про яких вони раніше не знали.

Особливе враження на дітей справила поїздка до Бердичева. Оглядаючи костел святої Варвари, діти дізналися про його історію. Для дітей дуже цікавим моментом в історії костелу був той факт, що в ньому побралися Евеліна Ганська та Оноре де Бальзак, а Фридерик Шопен давав концерти. В Монастирі кармелітів босих діти відвідали костел, музей Джозефа Конрада – Юзефа Коженьовського, а також згадали про постать відомого поляка, папи Іоанна Павла ІІ – пам`ятник якого стоїть поруч із святинею.

У «День музики, театру та кіно» молодь відвідала театр ляльок у місті Житомир, де дізналися про весь процес, пов`язаний з постановкою одного спектаклю: написати сценарій, зробити ляльки, декорації, провести репетиції і т.д. А пізніше до дітей прийшла «чарівниця», яка провела майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки.

У «День професій» для дітей була організована поїздка до відділку поліції та пожежної охорони у Житомирі. Те, що це дуже важливі служби – всім відомо, але про структуру їх діяльності мало хто знає. Це було цікавим досвідом для учасників, які змогли доторкнутися до цих професії та зустріти людей, які там працюють.

В один із наступних днів для дітей була організована поїздка до італійської компанії «Ferplast», яка виготовляє різні цікаві речі, іграшки для тварин. Також учасники зустрілись із працівниками компанії «Цар-хліб», де їм розповіли, як виготовляють хліб, як він потрапляє до магазинів, а також організовано дітям майстер-клас з розпису медових пряників.

У рамках «Дня здоров`я» ми запросили стоматолога, де дітям розповіли про правильний догляд за зубами. А відвідавши дитячу бібліотеку у Житомирі – в теплій атмосфері діти познайомилась із світом книг, роздивлялась стенди із польськими дитячими книжками, які передано до бібліотеки Польським домом у Житомирі.

Наступного дня група вирушила до місцевості Городське (поблизу Коростишева). Діти зустрілися з Юрієм Камишним, з дуже відомим українським художником, членом Національної спілки художників України, який побував у 28 країнах, зокрема 14 разів у Індії. Спілкування з художником відбувалося у досить теплій та дружній атмосфері.

А в «День космосу» діти могли відчути космічну атмосферу, дізнатися більше інформації про нашого земляка, який народився у Житомирі – Сергія Павловича Корольова. Сергій Корольов – батько космонавтики, інженер-механік, конструктор балістичних ракет й космічних кораблів.

В останній день табору відбулася прощальна зустріч. Діти згадували проведені дні разом, зокрема що найбільше їм сподобалось, про те, що вони дізналися та які у них очікування на наступний рік – більшість із дітей вже чекають 2020 року, щоб знову зустрітися у нашому таборі. В якості подарунка від організаторів табору в Арт студії Гнатюк для дітей були організовані майстер-класи. Учасники самостійно малювали літні еко-сумки, якими матимуть можливість користуватися і надалі.

Ми дуже раді, що діти більшу частину часу проводили на свіжому повітрі, спілкувались один з одним, вивчаючи історію, польські традиції, граючись разом, практикуючи скандинавську ходьбу, займаючись фізично-лікувальною фізкультурою, трохи «відпочиваючи» від гаджетів.

Дякую всім, хто долучився до організації та проведення цього табору, зокрема організації «Пазл», дитячому клубу «Веселка», громадській організації «Територія здоров`я, краси та успіху». Головним організатором табору виступила громадська організація «Студентський Польський клуб» у Житомирі. Проект реалізовано в рамах опіки Сенату Речі Посполитої над Полонією і Поляками за кордоном за підтримки Фонду «Допомога полякам на сході».

Актуально —>


Ваші коментарі