Студентський польський клуб
Польський студентський клуб
Україна, 10-005 Житомир,
вул. Чуднівська, 34 б
Актуально
30 березня 2018 року

Виставка

«Самаритяни з Маркової»

29 березня 2018 року в Житомирському державному університеті ім. І. Франка відкрито документальну виставку «Самаритяни з Маркової».

В урочистому відкритті виставки «Самаритяни з Маркової» взяли участь в.о. ректора ЖДУ імені Іван Франка Галина Киричук, Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пекло, Генеральний Консул Республіки РП у Вінниці Даміан Цярціньскі, віце-консулом Генерального консульства РП у Вінниці Агнєшка Гуральска, голови польських громадських організацій Житомира, вчителі та викладачі польської мови, студенти.

Експозиція розповідає про знищення гітлерівцями 24 березня 1944 року сім`ї поляків: Юзефа Ульма, його вагітної дружини Вікторії, шістьох дітей віком від 8 до 1,5 року, а також вісьмох євреїв, які у них переховувалися. Попри цю трагедію, усвідомлюючи загрозу смерті, декілька польських сімей і далі переховували євреїв. Завдяки їхній мужності вижив 21 єврей.

У 1995 році Ульми були удостоєні звання «Праведники народів світу», яке присуджує Ізраїльський інститут Яд Вашем, щоб відзначити рятівників єврейського населення від нацистів. Загалом понад 6000 тисяч поляків було відзначено цим званням, а це майже 25% всіх нагороджених. У березні 2016 року в селі Марковій відкрили Музей, присвячений усім полякам, які відчайдушно рятували євреїв та заплатили за це своїм життям та життям своїх дітей.

Документальна виставка «Самаритяни з Маркової» від 2016 року експонувалася на шести континентах світу. В Україні документальну виставку про милосердя та вчинки людей сильних духом, відповідальних до кінця за свій інколи важкий вибір уже бачили у Вінниці, Івано-Франківську, Києві, Львові, Новограді-Волинському та Чернівцях.

Актуально —>


Ваші коментарі